Varför är det så dyrt att göra naglar?

Okej, en sak som jag måste ta upp är de här kanske inte mest brighta frågorna som jag brukar få till min mail, antingen genom min blogg eller via celinasnaglar.se. Det kan t.ex. se ut så här;

 

Hej! Jag heter Lisa och sitter hemma och göra naglar (akryl/gelé från t.ex. ebay) utan diplom eller utbildning. Jag undrar hur man gör glitternaglar. Blandar man glitter direkt i gelén eller lägger man på det efteråt. Går det att lägga nagellack och sen gelé över? Mvh

 

Nu vill jag att ni först och främst förstår att jag inte har fått min utbildning gratis. Långt ifrån. Jag har betalat åtskilliga tusenlappar för att få mitt diplom och den kunskapen jag har. Varför skulle jag vilja ge ut den gratis då till någon annan? Har du däremot frågor om nagelvård i allmänhet eller behöver hjälp med skötseln av naglarna jag har gjort så blir jag bara glad att få hjälpa till! Är du diplomerad får du jättegärna höra av dig och boka in tid hos mig för lite tips och tricks.

 

För det andra, det absolut dummaste man kan göra är att beställa hem material från t.ex. ebay och pilla med det själv hemma utan någon tanke på att gå någon utbildning. Det är väldigt vanligt att kunder går till en utbildad nagelteknolog någon gång / några gånger och tänker att “ja men det där såg ju enkelt ut, det där kan ju jag lika gärna göra själv hemma”. Då tänker dom inte på att det finns väldigt mycket mer som vi vet än det vi bara visar upp rent praktiskt. Det finns sååå många fel man kan göra på vägen som skulle kunna förstöra ens naglar och fingrar för livet. Och har du inte koll på vad som är i bukarna kan du råka ännu mer illa ut. Seriösa webshopar säljer aldrig till någon utan att ha fått ett bevis på köparens diplom t.ex. Kan du köpa gelé eller akryl utan att bli ifrågasatt eller att det räcker med att du kryssar i en liten ruta där det står att du är utbildad – då är det heller inte en seriös distributör och då kan du heller inte vara säker på att du får det du betalar för.

 

Varning för obehaglig bild;

541870_10151240760766656_1207302051_n

Här står det också förklarat varför det finns billiga salonger och varför det finns dyra. Mitt material t.ex. är ett av de dyrare på marknaden, men jag tycker att det är värt det med tanke på att det inte dammar (vilket är väldigt farligt både för mig och för kunden), är luktfritt, är upplösningsbart och inte skadar den naturliga nageln. Går du till en salong där dom t.ex. tar 400 kr eller mindre för ett set med förlängning, ja då ska du också vara medveten om att du får precis det du betalar för. Både kunskapsmässigt och materialmässigt.

 

Sen har jag också fått trevliga samtal som t.ex. kan se ut så här;

 

Kund: Hej! Vad tar du för en förlängning?

Jag: 990 kr kostar det.

Kund: Jaha, nä det var alldeles för dyrt!!

Jag: Okej, tack och hej.

 

Åter igen – du får precis det du betalar för! Vill du ha dyrare och bättre material, då kostar det mer. Tycker du att det räcker med billigt material som kanske bara sitter i två veckor, skadar nageln och där nagelteknologen kanske inte ens har någon utbildning – ja då är det ju bara att köra. Men förvänta dig inte att få kvalité till ett lågt pris. Det går liksom inte riktigt ihop. Nu är det dessutom inte helt lätt att vara egenföretagare i Sverige så det är bara att börja med att räkna bort 50 % av summan du får betala och sen dra bort materialkostanden. Nu tar jag som sagt 990 kr för ett set förlängning så efter 50 % (lite mer) som går till skatter så försvinner även materialet (som i mitt fall inte är billigt) och sen delar du det på två timmar. Där har du min timlön. Då har jag som sagt också betalat en väldigt stor summa för min utbildning och snart åtta års erfarenhet.

 

Att jobba med naglar är inte helt lätt och det är absolut inte för alla. Att jobba som nagelteknolog kommer aldrig att ge dig någon hög lön, men tar du det seriöst så är det också ett väldigt roligt och givande yrke! Det tråkiga är dom som tar det för givet och inte förstår all kunskap och skatter och utgifter som ligger inbakat i priserna. Som tur är har jag helt fantastiska kunder som respekterar mig och det jag kan vilket jag är otroligt tacksam för. Precis som att du kan gå till McDonalds och få en hamburgare så kan du också gå till Berns salonger och få en hamburgare. Men går man in på McDonalds så förväntar man sig kanske inte att få en Berns-hamburgare i händerna. Varför skulle det vara annorlunda då med naglar? På McDolands behöver man ingen direkt utbildning, köttet är billigt innehåller kanske inte de bästa ingredienserna som förmodligen inte är jättebra för din kropp. På Berns finns högutbildade kockar som vet vad dom håller på med och köttet är en helt annan kvalité som kroppen mår bra av.

 

Sitter du hemma och gör akryl/gelénaglar på dig själv eller dina kompisar utan utbildning, snälla tänk om. Tror du att dyrare nagelsalonger är ute för att lura dig, tänk om. Förmodligen är det dom billiga nagelsalongerna som försöker lura dig.

 

En liten checklista på vägen om du är osäker när du väl sitter där och lagt fram händerna:

Om nagelteknologen gör illa dig med filar, elfilar eller andra verktyg – gå därifrån

Om salongen är smutsig – gå därifrån

Om verktygen är smutsiga – gå därifrån

Om nagelteknologen inte kan svara på dina frågor om produkten – gå därifrån

Om nagelteknologen är slarvig och du får material på nagelbanden/fingrarna/händerna ofta – gå därifrån

Om salongen/nagelteknologen inte tar något ansvar för släpp inom den första veckan – gå därifrån

Om nagelteknologen river bort gammalt material utan att vara varsam – gå därifrån

 

nail-technician-schools

19 Replies to “Varför är det så dyrt att göra naglar?”

 1. Hej. Läste ditt inlägg om naglar, och funderar, tjejen som jag gör naglar hos är diplomerad, och har gått sin utbildning och har senare sitt företag hos http://www.naildesignschool.se/ Under 2 år har jag gått hemma hos henne istället för på salongen, och då betalat 200 kronor, då har jag ingen förlängning utan det är gele på egen nagel som fylls på var tredje vecka då jag ogillar utväxt. Skulle du säga att det är oseriöst? Skulle du själv välja det upplägget?

  1. Hej Moa! Det första jag reagerar på är i så fall priset. Tar man 200 kr för en förstärkning så skulle jag nog säga med ganska stor säkerhet att det är svarta pengar. Skulle det vara vitt så går minst 100 kr till skatter och av det som är kvar så dras även materalkostnaden. Skulle jag använt mitt material så hade i alla fall jag gått back på varje behandling. Nu har jag inte så bra koll på nagelskolan du nämnde så jag vet inte riktigt vilket material det är hon jobbar med så jag kan tyvärr inte kommentera ifall hon använder farliga ämnen. Sen är det ju så att även om hon tar det svart så blir det knappt några pengar över till henne ändå och med tanke på att hon gått en utbildning så förstår jag inte riktigt varför hon nedvärderar sitt jobb och sin kunskaper? Hon betalar ju materialkostnader i vilket fall som helst så då kanske hon får ut 80 kr i timmen (svart). Men är du nöjd så är det ju bara att fortsätta, dock ska du vara medveten om att det förmodligen är en svart verksamhet och att hon får ut mindre lön än en nyutexaminerad 18-åring med vanlig gymnasieutbildning och utan yrkeserfarenhet.

  2. Hej igen! Såg nu att hon är utbildad i LE vilket är en jättebra gelé OM hon köper den genom svenska distributörer. Kolla på burkarna hon använder och titta vad det står på dom. Är du osäker, fråga var hon beställer sitt material ifrån. 🙂

 2. Hon har eget företag och tar där 690 för förlängning, jag har inte frågat, men förmodat att det är svart eftersom jag kommer hem till henne på kvällstid, och hon jobbar på salongen på dagen.

  Nu upplever jag att hon är duktig och vi har ett bra samspel, och när min ekonomiska situation ser bättre ut så kommer jag att återgå till att gå till salongen som en god medborgare bör 😀 Och som jag från början gjorde innan min ekonomi drabbades av fullständig kris.

  1. Ah okej då förstår jag. Ja, då ska du nog vara snäll mot henne för hon ger dig nästan i princip naglarna gratis. 😉 Alla gör ju självklart som dom vill och är det så att hon känner att hon har råd att ge bort tid och material då är det bara att tacka och ta emot. Det är ju ett val både från nagelteknologen och kundens sida (utan att döma på något sätt!). Hoppas att det ordnar upp sig för dig med ekonomin. 🙂

 3. Hej. Jag har gjort mina gelnaglar hos en tjej som har gått skola. Tyvärr flyttade hon ganska hastigt och jag vill nu ta bort mina gelnaglar. Hur gör jag på bästa skonsamma sätt. De har nu suttit på i fyra veckor.

  1. Hej Eva! Det beror helt på vilken sorts gelé du har på. Om det är en soak-off som jag använder då räcker det med att du stoppar ner fingrarna i två skålar med aceton och väntar ca 20 min. Sen kan du pilla bort gelén (väldigt försiktigt) med t.ex. en tandpetare. Är det däremot en gelé som inte går att lösa upp då skulle jag starkt rekommendera dig att gå till en salong där dom kan hjälpa dig att fila bort materialet. Lycka till! 🙂

 4. Hej!
  Jag har tänkt att utbilda mig till nagelteknolog och undrar om du kan rekomendera någon skola, det finns ju så himla många olika..
  MVH Ida

  1. Hej Ida! Vad kul att du vill utbilda dig! Mitt bästa råd till dig är att testa olika material och märken och prata med distributörerna direkt. Vill du jobba med soak-off gelé, “vanlig” gelé, akryl eller alla? Kan du tänka dig ett material som luktar eller vill du hellre att det ska vara luktfritt? Hur vill du att distributören ska vara? Prata också med andra som har gått utbildningarna och fråga vad dom tyckte. Gör en ordentlig research helt enkelt innan du bestämmer dig. 🙂 Lycka till!

 5. Hej!
  Först och främst tänkte jag säga, tacka för all information som du delar med dig!
  Jag hade tänkt utbilda mig som nagelteknolog, går fortfarande och funderar.
  Frågan är om det finns marknad för fler nagelteknologer, det finns så många, så jag vet inte om jag vågar, då jag inte vet hur marknaden ser ut för nagelteknolog just nu.
  Vad brukar en nagelteknolog få i månaden, jag förstår att det är svårt att säga, då det beror på kundkontakten man har, men vad bör man få ut (minst ) ligga på efter skatt.
  Jag är inte ute efter att tjäna 30.000, utan jag är ute efter att ha en någorlunda lön som jag klarar mig på
  ( då jag har 4 barn att försörja), samtidigt att jobba med något som jag brinner för.
  Mvh
  Mena Fernandez

  1. Hej Mena!
   Oj vad svårt. Ja, tyvärr måste jag nog göra dig besviken och säga att du inte kommer att hitta några gigantiska summor bara på att jobba som nagelteknolog. Vi är nog många som har minst ett jobb vid sidan av. Sen beror det ju som du säger helt på hur mycket man är villig att jobba, hur snabb man är och vilket material man använder. Svårt att säga. Men å andra sidan är det ju också viktigt att man jobbar med något man brinner för och då kanske man inte behöver tjäna dom där stora summorna. Det är väldigt krävande, men också väldigt roligt. 🙂 Mvh Celina

 6. Kände att jag ville bemöta din kommentar om våra råvaror.

  Jag kan försäkra dig att oberoende av värdet på våra produkter har vi en av de bästa produktkvaliteterna i branschen, om inte den bästa, där vi arbetar tillsammans med våra leverantörer från gårdsnivå till våra restauranger. Att de är förmånliga för våra gäster beror på volymen som vi köper in. Vårt hamburgerkött består t ex enbart av 100 % nötkött och inget annat.

  Med 435,000 gäster dagligen på våra 218 restauranger, vet vi att de uppskattar vår mat. Pga detta är det också vårt ansvar att aldrig kompromissa på vår kvalitet, varken på gårdsnivå, slakteri, vidareförädling eller på våra restauranger. Kvalitet, Service, Renlighet och Värde är våra hörnstenar!

  Ha en trevlig dag!

  Vänliga hälsningar
  Johan Tennbäck, McDonald’s Sverige

  1. Hej Johan! Tack för din kommentar. Det var trevligt att höra att kvalitén hos McDonalds hamburgare är bättre än vad man tror. Däremot tror jag också att du förstår liknelsen jag är ute efter. 🙂 Precis som att det finns olika nivåer på kvalité när det gäller alla branscher. H&M vs Gucci, SAS vs Thai Air, snabbmatsrestauranger vs Michelin restauranger, osv. Det handlar inte bara om innehållet i produkten men också själva “förpackningen” (salongen, flygplanets inredning, restaurangens utseende) och servicen inkl kunskap. Den betalar man också extra för. Det jag vill påpeka i mitt inlägg är att det självklart går att göra naglar billigt, men förvänta dig inte kunskapen och servicen som finns hos dyrare salonger. Precis som att man inte förväntar sig att bli serverad till bordet med en vinkunnig servitör eller en kock med hög utbildning på McDonalds. 🙂 Det är tyvärr det många kunder inte förstår och därför tyckte jag att det var viktigt att ta upp det. Inte meningen att trampa någon på tårna. 🙂 Ha en trevlig dag! Mvh Celina

 7. Väl skrivet, verkligen!
  Jag var och gjorde mina naglar idag för första gången på Fiva Fiva Nails i gallerian i sthlm. Vet du något om dom? Jag vill verkligen ha ett bra jobb gjort och kan därför betala mer. Precis som du säger så får man ju ofta det man betalar för. Du är grymt duktig på det du gör, det är en sak som är säker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.