Varför jag tar betalt fast att du inte kommer till din bokade tid

Situation 1: Du vaknar på morgonen, går till jobbet och är där som vanligt kl 9 på morgonen. Du ska jobba fram till kl 18 men kl 9.15 dyker din chef upp och säger att du tyvärr inte kan få någon lön de närmsta två timmarna för att du helt enkelt inte behövs då.

Situation 2: Du kommer till jobbet och sätter igång med dagens arbete. Kl 11 dyker din chef upp och säger att du tyvärr inte kan få någon lön mellan kl 14-17 däremot behövds du från kl 17-18 så du får helt enkelt bara vänta. Det är väl okej?

Situation 3: Du hade egentligen tänkt följa med på en kryssning med ett kompisgäng fredag eftermiddag/kväll men din chef ringde och frågade om du kunde jobba då så du får tyvärr skippa kryssningen. Senare på eftermiddagen ångrar chefen sig och säger att du nog inte behövs ändå och du får ingen ersättning för att du planerat att stanna extra, dock har båten precis redan gått så det blir bara att åka hem helt enkelt.

Behöver jag fortsätta? Är det här vanligt på din arbetsplats? På min händer det flera gånger i veckan. Missar du din tid hos tandläkaren är det bara att bita i det sura äpplet och betala och det skulle nog inte falla många in att börja förhandla. Precis så är det när du bokar en tid hos mig också. Skillnaden är bara att jag ska behöva ta emot långa sms eller telefonsamtal med utskällningar för HUR kan jag ens bara tänka tanken att få lön på mitt jobb?? Befängda tanke.

Om DU får förhinder eller missar din tid av någon anledning är det tyvärr inte mitt problem, hur hårt det än kan låta. Jag sitter där och håller DIN tid till DIG som DU har beställt. Jag förbinder mig att inte ge din tid till någon annan och du förbinder dig att dyka upp i tid. Jag måste fortfarande betala min hyra och äta mat även om du känner att det kanske blev lite körigt just den dagen och helst skulle vilja flytta den till en annan dag. Det kan du absolut göra, men inte senare än 24 timmar innan och även det är egentligen lite för kort tid för mig att boka upp någon annan.

Jag ber dig därför att snälla visa respekt mot mig och min tid. Det här är ingen liten hobby jag har vid sidan av, det här är mitt levebröd och jag sliter extremt hårt för att få ihop mina dagar för att i slutändan förhoppningsvis få ihop en relativt normal lön för en 28-åring med åtta års erfarenhet.

Tack för din förståelse!

20130519-151115.jpg

196 Replies to “Varför jag tar betalt fast att du inte kommer till din bokade tid”

 1. Bara man kommit överens om specialregeln i förväg med kunden så är det väl inga problem.

  Som företagare har man ingen månadslön och varierande arbetsbörda.

  Någon som står vid löpande band eller sjuksköterska utför nytta 100% hela dagarna, medan vi företagare kanske räknar med 50% beläggning för att vi gillar sovmorgnar och därför måste ta minst 200% mer betalt än sjuksköterskan för att få samma mat på bordet. Kanske 300% mer om man riskerar avbokningar eller vill ha längre luncher.

  Som fotograf och företagare skulle jag inte drömma om att ta betalt för kunder som inte kommer eller avbokar med kort varsel. Känns som om jag inte kan ta betalt för en tjänst jag inte utför. Det är min tjänst jag tar betalt för, och utför jag inte den så är jag ju ledig.

  /F

  1. Hej Fredrik! Detta skickar jag till alla mina kunder som gör en bokning hos mig “Hej Fredrik! Här kommer en bekräftelse på att du har bokat upp en nageltid hos mig den 19 maj kl 15. Avbokning sker senast 24 timmar innan, om inte debiteras 690 kr. Välkommen! Celina Rydén / Natasha Sthlm, Humlegårdsgatan 11.” Detta står även på min hemsida och det är dom villkoren jag har. Känner man att man kanske ofta behöver boka av i sista sekunden så kanske man helt enkelt får vända sig till någon annan. Sen låter det ju fantastiskt trevligt att du som egen företagare kan ta extra sovmornar och längre luncher! Wow! Själv får jag som sagt oftast jobba mer än de normala åtta timmarna om dagen utan ob-tillägg och då har jag inte tid för någon lunch eller hinner knappt gå på toa vissa dagar. Du måste ha ett fantastiskt jobb! Man kanske skulle byta? 😉 Ha en trevlig dag!

 2. Vad skönt, då har du förståelse för oss andra som också har ett jobb. Om jag tar ledigt från jobb för att gå till dig, men det visar sig att du blivit sjuk över natten och inte kan ta emot mig. Betalar du då för den tid jag har tagit ledigt? Extrapersonal har ringts in så jag kan inte ta tillbaka min ledighet med så kort varsel.

  1. Hej Frida! Absolut, vi är inte mer än människor. Skillnaden är bara att jag antar att du inte tar ledigt från jobbet flera gånger i veckan för att utföra någon form av skönhetsbehandling där risken finns att alla du bokat tid hos blir sjuk samtidigt och du blir av med en halv veckas inkomst. För mig är varje kund en risk för förlorad inkomst, varje månad, varje vecka, varje dag och varje timma. Du kanske kan sätta dig in i den stressen? Vad jag förstår av din kommentar så har du alltså en fast tjänst, du behöver aldrig oroa dig för att chefen dyker upp oanmäld flera gånger i veckan och säger att du inte får betalt. Du kanske var satt upp en månadsbudget med utgifter för mat, hyra, kläder, hygiensartiklar, fritidsintressen, nöjen osv utifrån din fasta inkomst. Om jag får ihop pengar så att min hyra betalas på salongen, jag får behålla min lägenhet och kan ge mat till min hund, då är jag nöjd. Allt det där andra kan jag faktiskt glömma för jag vet aldrig hur min budget ser ut. Det enda jag kan göra är att hoppas att folk respekterar min tid och mitt yrke då jag oftast inte kan stanna hemma bör jag är sjuk eller får migränanfall. Jag får ingen betald semester och inga sjukdagar och ofta får jag jobba övertid utan någon som helst ob. Många gånger har jag låtit kunder som avbokar för sent slippa igenom för att vara snäll, för det är sån jag är. Du skulle bara veta hur mycket inkomst som försvunnit pga min snällhet och timmar som jag bara suttit och rullat tummarna på salongen. Därför tycker jag att man som kund kan anstränga sig lite extra och inte bara vifta bort sin bokade tid som att den inte är så viktigt. Den betyder väldigt mycket för mig. Hela veckan. Varje dag. Inte bara en gång i månaden.

 3. Tycker att du gör helt rätt … Kör på och du har ju även en exstra tjänst där du skickar ut en bokning och anger kundens bokade tid mm så dom blir verkligen påminda och exstra påbackade för att inte missa sin tid.
  Stå på dig och dom otacksamma som inte köper ditt avtal och tycker att det är jobbigt att flera från sina jäkla jobb dom kan ju gå ngn annan stans !!
  Nöjd dig bara med kunder som förstår dom andra kan ju kvitta !!
  Kämpa på !!!

 4. Hej Cecilia!

  Jobba som frisör och vi råka också ut för samma dilemma många gånger. Jag håller med dig. Ingen ringer och klaga hos tandläkare, när dem få betala för sin missade tid.

  Folk saknar respekt för yrken som lever för att få in sin egna lön/ dagsinkomst och summorna som gå förlorade för en missad tid. Hos oss kan det handla om klipp och sling på 3 timmar. Där stå man när dem inte kommer till sin tid. Både med förlorad dagsinkomst och så kanske man ha nekat andra kunder som ringt och frågat om tid för det är fullt veckor i förväg. Det är absolut inte kul när det händer ofta och jag tycker absolut att kunderna ska betala för din tid när du tillochmed skickat bokningsbekräftelse.

  Keep going! Stödjer detta inlägg till 100%. Mycket bra skrivet!

  1. Hej Jonna! Tack så mycket för ditt stöd! Absolut, det här är ett enormt problem både hos nagelteknologer och frisörer. Tyvärr är det nog många som ser sina jobb som mer viktiga. Självklart inte alla, men tyvärr finns det många där ute som i princip ser oss som lite mindre värda helt enkelt. Det gäller att vi alla står på oss, då kommer vi till slut hamna där tandläkarna är. 😉

 5. Det är bra att det är tydligt avtalat att avbokning kostar, även om jag tycker 700 kr låter mycket pengar för tid som du har möjlighet att ta en rast på fiket eller sköta bokföring istället den timmen. Är det halva priset för en timme eller?

  Om du tar mer betalt per timme, behöver du inte jobba mer än 8 timmar om dagen. Det är oftast bättre att vara dyrare och jobba mindre, än att vara billigare och behöva jobba mer, för samma peng.

  Annars vore det ju enklare för dig och ge mer fritid om du bytte jobb till att bli anställd hos någon som betalade månadslön för 40 timmar i veckan.

  Fördelen med att vara egen företagare är ju att man kan och får jobba 80 timmar i veckan om man VILL. Men man måste inte jobba mer än man lagligt får göra som anställd.

  Vill man åka på kryssning med kompisar så kan man låta bli att boka in någon där, eller kanske flytta bokningar som krockar med sådant som är roligare.

  /F

  1. 690 kr är vad en förstärkning kostar hos mig. Har skrivit en inlägg tidigare om hur mycket man får ut i lön som nagelteknolog efter skatt, sociala avgifter, moms, materialkostnad och salongshyra. Det blir ungefär strax över hundralappen och då är jag som sagt 28 år med åtta års erfarenhet på nacken. Jämför det med t.ex. en kock. Är det någon som har bokat in en förlängning hos mig tar jag samma avgift, dvs 690 kr trots att det kostar 990 kr och då räknar jag med två till tre timmar. Bokar man en Shellacbehandling kostar det 550 kr och då går det åt ca en timma.

   Sen att du ser förlorad inkomst som ledighet är upp till dig. Om du inte bryr dig om att få in en dagslön så har du all rätt till det. En kund som inte dyker upp är för mig ofrivillig ledighet. Tror inte att du heller tycker att tre uteblivna kunder på en dag räknas som en fika?

   Att ta mer betalt än vad jag gör ligger nog inte på kartan just nu. Du tyckte ju att 690 kr var mycket, har jag rätt? Hade Sverige varit lite mer gynnsamma mot egenföretagare då hade jag också kunnat tjänat mer per timma/sänkt mina priser. Att bli anställd som nagelteknolog är väldigt ovanligt och svårt och lönen är även där oftast extremt låg.

   Och att inte boka in kunder vissa kvällar/dagar är inte det lättaste då man som sagt behöver få in varenda öre man kan få. Många känner att dom inte har råd att säga nej till tidiga mornar, sena kvällar, helger och arbetsdagar över åtta timmar. Sen går det självklart att göra om man känner att man har råd, men jag själv anser att kunden har också har ett ansvar att respektera att vi som jobbar också har ett liv och att vi inte bara kan flytta runt våra tider hur som helst. Tycker att mina exempel i inlägget är rätt så tydliga. Men absolut, jag förstår om det kanske är svårt att förstå om man inte själv är i den situationen. Det är också därför jag skriver det här inlägget och jag tror att dom flesta som är vettiga också förstår min poäng.

   Det jag inte riktigt förstår är att du själv säger att du är egenföretagare och då borde du rimligtvis också förstå problematiken i det hela. Om det inte är så att du bor hemma förstås? Eller om du jobbar svart?

 6. Fredrik, även om du är anställd eller egen företagare så måste du ändå dra in din del annars ha du till slut inget jobb. Du måste jobba in så du täcker din lön och lite till för hyror osv.
  Har man bokat en tid och inte behaga dyka upp få man glatt betala för den tid du uppehållit.

  Ha man dessutom fått en bokningsbekräftelse så kan det väl inte vara så svårt att avboka i tid om man inte kan för det är jju inte så att man missat att man bokat. Tid är pengar. Även om kunden inte dyker upp finns det alltid saker man kan göra ist. Som egen företagare kanske man inte ens ha råd att ta lunch för då måste man jobba igen förlusten av inkomst sedan tidigare och det är varken kul eller hälsomsamt men man måste.

 7. Självklart ska du ta betalt för tider som avbokas försent! Har svårt att förstå Fredriks kommentar… Jag jobbar med filmproduktion och enligt mina avtal så betalar kunden 40% om denne inom rimlig tid begär att få avbryta ett ingått avtal. Vill kunden utan giltiga skäl avbryta produktionen efter inspelning betalar kunden fullt pris. Dessa villkor gäller oberoende om det handlar om ett halvdagsjobb eller ett jobb som sträcker sig över flera veckor. Ingångna avtal ska gälla oberoende om det handlar om små eller stora uppdrag. Självklart kan man göra undantag (t ex om det är en viktig referenskund), men det sker på uppdragstagarens och inte kundens villkor. Trots allt har kunden en gång gått med på avtalet…

  Stå på dig! Det handlar om att vara professionell och förvänta sig respekt för sin professionalism…

 8. Om du kompromissar, och bara tar betalt för din tid, och inte materialet. För det förbrukas ju inget material om folk inte kommer.
  Ditt inkomstbortfall är ju bara din tid. För materialet har du ju kvar och är ju ändå ingen vinst i.

  700 kr för nya naglar är billigt, men mycket pengar för en missad bokning för en tjänst man inte köpt.

  Har du specialregler att om folk får magsjuka eller sjuka barn så behöver de inte betala?
  Det gör i så fall att du driver folk till att ljuga för dig.

  Hos mig räcker det med att man inte ids komma till fotograferingen. Men många hittar ändå på ursäkter om ryggrad med kotor ur led, mormor på sjukhus och pojkvän som försökt ta självmord.

  Sedan KAN man använda dessa ofrivilliga lediga timmar till annat som behövs göras inom företaget. Så har man mer fritid sedan.

  /F

  1. Varför ska jag kompromissa? 690 kr är mina villkor. Passar det inte så är du välkommen att söka dig någon annanstans. Och “bara” min tid, som du uttrycker dig förklarar också dina argument som inte riktigt håller. Jag värdesätter min tid. Det tar några år att komma dit, för din egen skull hoppas jag att du också kommer dit någon dag. Men det krävs också att man inte är beroende av någon annan som betalar ens hyra eller maten på bordet.

   690 kr är precis vad min beräknade inkomst kostar för två timmars arbete. Behagar du att inte dyka upp och bryta mot vårt muntliga avtal då jag tackat nej till andra kunder som också ville ha den tiden, då får du som vuxen människa ta det ansvaret.

   Jobbar man med människor så lär man sig också rätt så snabbt vilka som ljuger eller sätter det i system.

   Så om någon bokar upp dig att åka till Stockholm över en helg på en fotografering och avbokar precis när du kommer fram till Centralen så menar du att du inte skulle bry dig? Inte ens om samma person gör om samma sak helgen efter? Och helgen efter det? Jag har svårt att tänka mig att du står på centralen den tredje gången med ett leende på läpparna, då du dessutom har tackar nej till en massa andra fotograferingar som nu har anlitat andra fotografer.

 9. Jonna.
  En stor burk ravioli kostar 10 kr, så ingen ska behöva gå hungrig mot sin vilja. Hur dåligt det än går på jobbet. Man kan leta tomflaskor under sin lediga timme och tjäna in till lunchen om det är så illa.

  Om konkurrensen är för stor inom det område man jobbar, så kanske man kan byta inriktning eller flytta till annan stad?

  /F

 10. Ska hon betala tillbaka till dig som kund? Hur tänkte du nu, eller tänkte du överhuvudtaget??????!!!!!!!
  Tar man LEDIGT från jobbet för att gå och göra naglar, då bör man nog se över sina prioriteringar. Här har du en tjej som kämpar skiten ur sig, ger all info till kunderna, och kräver den respekten tillbaka. Och du tar LEDIGT från jobbet??!!!! Följ de regler som gäller eller ge fan i att göra naglar!

   1. Hej Cecilia. Du har självklart helt rätt och du uttrycket dig professionellt. Jag ville bara skriva och ge dig mitt “stöd”. Kör hårt och lycka till!

 11. Jag förstår mycket väl vad du säger och håller med till fullo. Detta gäller ju alla yrken som har en service på plats.
  Dock händer det något som dödsfall o liknande skulle jag dock inte ha mage till att begära den summan.
  Men det är ju inte så vanligt att ett dödsfall förekommer varje dag direkt.

  Jag förstår dig, och tror på det du säger och verkligen håller med. Såna som inte kan ringa dagen innan och säga att tiden inte passar så får man ta käftsmällen av att betala straffavgiften!!

  1. Hej Jess! Nä precis, som jag skrev tidigare så är vi ju inte mer än mänskliga och om man jobbat med människor ett tag så märker man rätt så snabbt vilka som ljuger och sätter det i system. 🙂

 12. Väldigt bra skrivet! De borde sitta upp på varje salong för att läsas av kunderna, den var väl skriven! 🙂
  Jämförelsen med tandläkaren var ju klockren!! 🙂

  1. Tack Sara! Haha, ja liknelser är oftast det som tar hårdast och får folk att tänka till. 😉

 13. Det vore bättre ekonomi att sätta en straffavgift på 6900 kr för avbokningar istället för 690 kr.

  Om man inte vill ha de kunder som avbokar några timmar innan, så kan man ju klämma ur det man kan från dem? De lär ju inte komma tillbaka oavsett om man tar 690 eller 6900 kr menar jag??

  Jag har gissningsvis 50 avbokningar per år, men det är inget jag tänker på som inkomstbortfall, utan jag ser det som en välkommen paus.

  Precis som nagelteknologer kan jag jobba hemma, och kan tvätta kläder eller diska eller ta en välförtjänt tupplur innan nästa kund kommer.

  /F

  1. Nja, där håller jag nog inte med dig. 6900 kr tycker jag känns som en befängd summa. 690 kr tycker jag är en rimlig. Varför skulle jag sätta ett högre pris om man missar behandlingen? Jag vill bara ha den inkomsten som kunden har beställt tid för. Jag är inte ute för att lura mina kunder.

   “Om man inte vill ha de kunder som avbokar några timmar innan, så kan man ju klämma ur det man kan från dem? De lär ju inte komma tillbaka oavsett om man tar 690 eller 6900 kr menar jag??”

   Som sagt, vill inte lura mina kunder utan tar bara den summan för den tiden dom bokat. Tror inte att du kommer så långt med din verksamhet om du nu har den inställningen.

   “Jag har gissningsvis 50 avbokningar per år, men det är inget jag tänker på som inkomstbortfall, utan jag ser det som en välkommen paus.”

   Grattis! Då antar jag att du ser de tre helgerna som du blev tvungen att åka till Stockholm som en trevlig weekend i storstaden?

   “Precis som nagelteknologer kan jag jobba hemma, och kan tvätta kläder eller diska eller ta en välförtjänt tupplur innan nästa kund kommer.”

   Vet inte vad du har för erfarenheter av nagelteknologer men själv jobbar jag på en offentlig arbetsplats dit jag inte tar min tvätt, min disk och framför allt inte lägger mig mitt på golvet och tar en tupplur. Jag vill jobba när jag ska jobba och komma hem i normal tid där jag faktiskt kan tvätta mina kläder, diska min disk och ta en välförtjänt tupplur.

   Men du verkar som sagt ha hittat ett fantastiskt yrke där man inte behöver bry sig om varken pengar, respekt eller tid. Håll hårt i det!

 14. Men herregud!!!!! Fredrik vilken planet kommer du ifrån egentligen????

  Bra Celina!!! Fortsätt ta betalt och välj dina kunder!!

   1. Haha tänkte precis samma sak när jag läst hans inlägg. Jag jobbar som hobbyfotograf vid sidan av tryggheten av en fast heltidslön. Och jag tar också betalt (500kr) även om det blir avbokat inom 24h och har aldrig haft någon som protesterat mot detta (mina kunder är visserligen företag).
    Ravioli för 10 spänn?? Vad innehåller den egentligen haha.
    Jobbar man fulltid ska man väl inte dessutom behöva springa runt och leta burkar. Någon behöver skaka liv i den killen och låta han vakna upp i verkligheten.
    Jag går själv och fixar mina naglar, och skulle aldrig kunna med att avboka om det verkligen inte fanns en riktig bra anledning. Men så har jag fått lära mig att respektera andra och inte bara tänka på mig själv. Hade alla haft samma syn hade det inte behövts en avgift vid uteblivna besök. Men nu är det inte så och då behövs det avgifter för få folk att fatta. Tycker du gör rätt!

    1. Håller helt med! Klart att man respekterar personen som man bokat in en tid hos oavsett om det är
     En nagelteknolog, en tandläkare, en PT eller en sjukgymnast. Tack för ditt stöd. 🙂

    2. Det funkar inte så
     Du ska vinna kunder inte förlora. Du kan ha handpenning. I förskott och skriva kontrakt:). Så ifall de inte dyker upp är då har du fått ha penning på en summ du vill. Men att du ska full pris funkar tyvärr inte så. Men jobbar som fotograf han tar alltid Handpenning många gånger har kunder avbokat honom
     Men. Ha. Fått 25% av den summan 🙂 efter som allt är på kontrakt och för väg betalad. Som tatuerare också du betalar 500kr För boka sen tryck in i summan senare,

 15. Jag är egenföretagare men jobbar ändå på en salong där vi måste följa vissa vilkor.
  På min förra arbetsplats debiterade vi kunden 100% för kunder som inte avbokat. De fungerade bra som “skrämseltaktik” och kunden respekterade då helt plöttsligt våran tid och vi fick mer kunder som avbokade ist för att inte dyka upp.

  I nuläget jobbar jag på en salong där vi inte debiterar för bortkomna kunder.. de känns som ett slag i ansikter varje gång en kund inte kommer och inte ens brytt sig om att avboka, servicen blir sämre iom att vi kunnat boka in andra kunder på dom tiderna ist men ist nekat dom.

  De är inte svårt att lyfta luren och ringa ett samtal. spelar ingen roll om du gör de 10 min innan bokad tid, sålänge du gör de.. av respekt.

  1. Precis. Det gäller att stå upp för sig själv helt enkelt och få folk att förstå att man inte bara kan ändra tiden lite hur man känner bara för att något annat dök upp (som man egentligen skulle kunna lösa men inte riktigt orkar). Jag märkte stor skillnad efter att jag började skicka ut mina bekräftelsesms. Folk hör till och med av sig om dom kanske blir fem minuter för sena vilket jag verkligen tycker visar respekt och ödmjukhet. 🙂

 16. Ja, jag fattar inte varför vissa är så otrevliga mot dig här, visst alla har rätt till en åsikt, men varför måste man behandla dig illa för de?!?
  Om du vill göra på ditt sätt, och de funkar för dig så är de ju skitbra, själv har jag me tyckt att de är konstigt att de inte finns ett sånt system, för folk kan ju avboka bara för att de är fint väder, de är ju snällt me liksom.
  Nä gör som tandläkarna, ta betalt, folk får väl ringa och avboka i god tid annars,
  Jag håller på dig Celina, fortsätt så kanske fler salonger tar efter de och gör de som en del av sin policy, så länge man informerar och har lappar om de så är de upp till kunderna hur dom vill göra 🙂

  1. Det finns alltid folk som helt enkelt inte förstår hur mycket man än förklarar. Jag har ändå bantat ner det och lagt det på en väldigt tydlig nivå för att alla verkligen ska förstå även om man själv inte betalar sin egen hyra/mat eller bara varit fast anställt/timanställd. Vi som varit i branschen har lärt oss att för att få vår verksamhet att fungera så måste vi helt enkelt sätta upp tydliga regler. Dom finns ju där av en anledning, inte för att verka dryga eller att blåsa folk (vilket många gärna vill tro). Jag värdesätter och respekterar alla mina kunder och jag önskar bara samma respekt tillbaka. Svårare än så är det ju faktiskt inte. 🙂

 17. Herregud!!! Denna Fredrik måste driva med dig!!!
  Startar eget för att få så mkt raster och pauser som möjligt. Antaglig som du säger, bor hemma och leker fotograf ibland;)

  1. Hehe, jaaa. Risken är väl rätt så stor. 😉 Man borde nog ha lite mer koll och framför allt förståelse om man själv verkligen jobbar som egenföretagare och betalar in skatt varje månad.

 18. Celina, du skriver så professionellt att ingen kan missa din Poäng. Dina kunder får den tid de betalar för, du värdesätter den tid för dem då de är viktiga för dig. Dina svar är klockrena och 1000% verklighets rimliga! Stå på dig tjejen! Jag vet exakt hur det är 😉
  Kram från kollega neråt landet.

  1. Tack så jättemycket Pernilla! Alla era svar betyder väldigt mycket för mig! Det är som sagt inte alltid lätt att stå på sig i alla lägen. 🙂

 19. Oh, vad glad jag blir när jag ditt inlägg. Äntligen!, kände jag direkt en person som har råge i ryggen och vågar vara ärlig och rak. Fortsätt att skriva och tala om vad du tycker tänker. Älskar människor som du. De som reagerar negativt det ligger hos dom själva INTE hos dig.

  Lycka till med din verksamhet det kommer att gå kanon (Y)

  Kram
  Annika

 20. Hej Celina!
  Jag är fotograf och har försökt leva på det yrket, men valt att byta inriktning pga bla. detta som du beskriver. För oss handlar det också om att folk inte vill betala för missad tid, de vill knappt betala för det jobb man gör som fotograf.
  Vad gäller Fredrik som tidigare skrivit till dig verkar det i mina ögon befängt. Han är fortfarande på den nivån att han har foto som hobby och försöker leva på det. Förmodligen ett annat jobb, student med lån eller som du sa; Bo hemma med föräldrar. Med hyra, mat (dock inte endast burkmat), kläder, tid och utrustning så krävs det att man ställer krav på kunden, vilket du har gjort. Det är bra och du framträder professionellt.

  De som gnäller på ditt inlägg är förmodligen dem som själva blir matade med guldsked och låter mamma torka deras stjärtar där det är skitigt!
  Vad jag menar är att dem som alltid har någon som backar upp dem, har inte insikten om hur det är att betala för sig själva fullt ut. Idag är pengar allt i våra liv och det måste respekteras att det kostar pengar för egenföretagare.

  Jag hoppas att Fredrik skulle trivas resten av sitt liv med burk-ravioli, osäker inkomst varje månad samt ett extrajobb ett par timmar om dagen 7 dagar/v med att samla tomburkar.

  Celina, lycka till!

  MVH
  /// Magnus

 21. Hej.

  Om en klippning kostar 500kr. Då drar du av moms 100kr, personalkostnad är 245kr, produkter ca 40kr, samt fasta utgifter på 100kr, då blir det endast 15 :- kvar till förtaget som du jobbar för.

  Så klart ska det finnas sunt förnuft hos kund och affärsinnehavare.
  Det tråkiga är att det ät ofta samma kund som sätter detta i system. De överbokar sig och hoppas att hinna. Alla har ju mycket idag. Tidsoptimister
  Våra vidareutbildningar kostar och våra kunder vill ju ha de som är uppdaterade. Så med dessa små marginaler bör det vara fullbokat.
  Vi borde lära av el och bygg. De tar betalt och behöver inte skämmas för det.
  Kan det vara en fråga för att vi är flest kvinnor som utövar dessa jobb? Sjuksköterskor och frisörer är de mest yrkes skadade av sin dagliga arbetssituation med sin kropp, och nagelteknologer sitter med samma problem som tandläkarna, sliter på rygg och axlar. Så visst kan jag förstå att du vill debitera.
  Kunden har ju också oftast ett jobb. Så vad är problemet egentligen? Kan man undra? För mer per timme vill inte kunden betala. Varför?
  Jo, p.g.a. alla o,seriösa som jobbar svart hemma.
  Är de vi jämförs med. Kan det vara problemet?
  Vi i frisörföretagarna har ofta samtal om detta.

  1. Du har många bra poänger där! Kanske hade det varit lättare om jag satt här som man i kostym. Vem vet?

 22. Hade jag varit kund hos dig och missat en tid hos dig, oavsett om det är pga sjukdom eller rent slarv (mänsklig faktor som du kallade det själv om du skullle avboka en kunds tid pga egen sjukdom), och du skulle debitera mig så skulle jag GARANTERAT aldrig komma tillbaka. Okej om det handlade om en avgift på 100 – 200:- för mitt slarv men hela beloppet?
  Var hamnar kundservice i det här?
  Och som man säger “det är svårare att få in nya kunder än att behålla gamla kunder”
  Jag är själv egenföretagare och skulle Aldrig riskera att förlora en kund. Jag biter själv hellre i det sura äpplet än att riskera att min kund sen går runt och snackar skit om mitt företag.

  Tandläkare har inte hundra andra som kan konkurrera och behöver därför inte tänka på samma sätt.
  Get my point?

  Kundservice är A&O om man vill bli framgångsrik. Att ta betalt för ett jobb man inte utfört är för mig bara fult. Jobba hårt så kommer pengarna i framtiden. Fokuserar du för mycket på pengar i för tidigt skede kommer du inte lyckas.

  1. “Hade jag varit kund hos dig och missat en tid hos dig, oavsett om det är pga sjukdom eller rent slarv (mänsklig faktor som du kallade det själv om du skullle avboka en kunds tid pga egen sjukdom), och du skulle debitera mig så skulle jag GARANTERAT aldrig komma tillbaka. Okej om det handlade om en avgift på 100 – 200:- för mitt slarv men hela beloppet?”

   Hej Cassandra! Det här är ett toppenexempel på just varför jag har den här policyn – den sållar direkt ut de kunder som inte har respekt för mig och min tid och förmodligen inte skulle tycka att en sistaminutenavbokning är någon stor grej.

   “Var hamnar kundservice i det här?”

   Förlåt, men jag förstår nog inte riktigt hur du menar? Ser du det som kundservice att kunna skita i sina bokade tider eller avboka i sista sekund?

   “Och som man säger “det är svårare att få in nya kunder än att behålla gamla kunder””

   Och som jag säger “det är bättre att då in seriösa kunder med en respektfull syn på mig och mitt yrke, än att bara fylla ut hela dagarna med folk som ändå ute dyker upp”.

   “Jag är själv egenföretagare och skulle Aldrig riskera att förlora en kund. Jag biter själv hellre i det sura äpplet än att riskera att min kund sen går runt och snackar skit om mitt företag.”

   Det är helt och hållet upp till dig. Själv förlorar jag hellre en kund som behandlar mig respektlöst och får mer tid över till dom snälla. 🙂

 23. Blir bara irriterad på Fredrik! Men det är nog meningen att provocera!
  Inlägget handlar om att respektera nagelterapeuters jobb och tid, som alla andras jobb och tid!
  Avboka den bokade tiden 24h innan så slipper man betala!?
  Hur svårt ska det vara??

  Och är man tydlig och skickar ut påminnelser så respekterar 95% det.
  Jag har några kunder som jobbar där de plötsligt måste gå på möten och de ringer mig 10min innan
  avsatt tid och säger av sig själva: jag kan inte komma, men betalar självklart för min tid!
  De får en ny tid och alla är nöjda!

  Jag verkligen stör mig på tex nya kunder som bokar en tid och ringer till en annan salong och får tid tex idag istället. Och skiter i att avboka min tid och dyker inte upp. Dessutom så har hon kontantkort och ett vanligt namn så man inte kan debitera!

  De flesta kunder är ärliga och gör rätt för sig tack o lov!

  Håller fullständigt med dig Celina! 🙂

 24. Hej Celina!

  Jag vill stödja dig i din kamp!

  Jag kan säga jag går hellre till dig som jag vet vad du vill och säger det, än går till någon som jag är osäker på hur den vill ha det. Detta medför att om jag skulle glömma eller skulle avanmäla alldeles för sent – att jag gladeligen skulle betala 690 kr för jag skäms och att jag visat noll respekt för dig och din profession! Då kan jag med gott samvete komma till dig nästa gång istället!

  Sen en annan vinkling – kanske lite provokativ men – vill man ens ha de kunder som inte visar din kreativitet, ditt yrke och din insats noll respekt?!

  Stå på dig!
  //Trollet

  1. Tack så mycket för ditt stöd Trollet! 🙂 Nej precis, svarade precis Cassandra angående det. 🙂

 25. Oj det blev lite fel på förra – menar ju naturligtvis att vill man ha kunder som inte visar dig respekt – inget annat! Sorry…

 26. Den här Fredrik borde gräva sig upp ur den grop han har levt i och omfamna verkligheten.

  “Någon som står vid löpande band eller sjuksköterska utför nytta 100% hela dagarna, medan vi företagare kanske räknar med 50% beläggning för att vi gillar sovmorgnar och därför måste ta minst 200% mer betalt än sjuksköterskan för att få samma mat på bordet. Kanske 300% mer om man riskerar avbokningar eller vill ha längre luncher.”

  En företagare som tar så mycket betalt bara för att han/hon “gillar sovmorgnar” är inte någon som jag skulle vilja befatta mig med. Ett pris skall vara skäligt och baseras på arbetskostnad, materialkostnad, moms mm. Det är ett under att Fredrik kan gå runt på sin verksamhet.

  “Som fotograf och företagare skulle jag inte drömma om att ta betalt för kunder som inte kommer eller avbokar med kort varsel. Känns som om jag inte kan ta betalt för en tjänst jag inte utför. Det är min tjänst jag tar betalt för, och utför jag inte den så är jag ju ledig.”

  Också en märklig inställning, fast det är klart, debiterar man kunden med 300% mer bara för att man räknar med lite extra “ledighet” så är det väl legitimt, eller, vänta, NEJ! Självklart skall kunder som inte dyker upp utan varsel debiteras, att påstå något annat är bara befängt.

  Stå på dig, Celina, du gör helt rätt. Precis som många andra som också har kommenterat här ovanför. Och Fredrik, vakna!

 27. Själv är jag inte egenföretagare men tycker detta är helt rätt. Man är redan utsatt som småföretagare. nästan 700 kr kan ju tyckas låta mycket men man kan ju ha i åtanken att det ungefär är 30-40% av det som man faktiskt få behålla som lön. Många blir som egen företagare överkörda idag så stå på dig.

  1. Hej Sara! Läs kommentaren från Cassandra och mitt svar. Där har du ett jättebra exempel. 🙂

 28. Vad säger lagen? Har du rätt att kräva detta? Eller rent av kanske dem uppmuntrar till detta?
  Det är vad jag tycker är intressant.

  1. Om en kund vill köpa en tjänst av mig och jag i vårt avtal skriver in min policy ang 24-timmarsregeln och kunden sen dyker upp till vår avtalade tid, då ser jag inte varför det skulle vara ett problem? Båda parter har ju gått med på avtalet. Har man något att invända då gör man väl det i samband med att man får bekräftelsesms:et?

 29. Blir så sjukt irriterad på människor som tror att dom kan boka en tid och sedan bara skita i den för att dom inte har lust just den här dagen. Sånna finns det tyvärr gott om. På något sätt måste man väl kunna skydda sig mot dessa kunder?? Celina har ju klart och tydligt klargjort att man måste avboka senast 24 timmar innan och då är det ju så, du behöver väl inte gå dit om du känner att det är ett problem “Fredrik”?
  Tycker det är bra att du tar upp det här Celina för uppenbarligen är det fortfarande många som inser att vi faktiskt inte arbetar med detta bara för skojs skull utan för att faktiskt tjäna pengar så vi kan klara oss precis som alla andra!

  1. Ja, tyvärr är det nog många som bara ser det som att vi sitter och pillar lite med naglar. Inget jobb som anses särskilt viktigt. Tack för ditt stöd! 🙂

 30. Kan vi ana att signaturen Fredrik är densamma som Microsaft som i diverse forum lever för att argumentera för sina otroligt okloka åsikter och som knappast LEVER på sitt fotograferande utan istället har det som hobby vid sidan av de tusentals timmar han lägger på att framföra sina korkade åsikter på nätet..? Densamma som inte direkt jobbar in sitt levebröd själv och är illa omtyckt av folk i fotobranschen..?

 31. Förstår dej hur du tänker och jag håller med hela vägen…
  Har arbetat i 30 år både i Canada och Sverige och måste säga att kunderna i Halmstad är mycket respektfulla och det kan nog vara för att alla “snåla” kunder går till de hundratal teknologer som sitter hemma vid köksbordet och jobbar på sin fritid !!!!!
  T.o.m. arbetsförmedlingen sätter in flickor på kurs för att dom skall försvinna i statistiken.. Efter det sitter dom hemma och arbetar för nästan inga pengar alls och det blir vi som arbetar på salong som förlorar kunder.
  Halmstad är en “kupongstad” och det är svårt att få kunden att förstå att jag har stora omkostnader att vara tillgänglig alltid….
  Har nu arbetat med manikyr “nagelvård” för 1/2 priset i 6 år i Halmstad för att bygga upp mitt namn igen och det är väldigt intressant att när kupongerna försvinner så försvinner kunderna med 90% !!!!
  Får dumma kommentarer som “Du är jätteduktig! Jag vet för jag var hos dej för 3 ÅR SEDAN med kupong och nu är jag tillbaka”
  Dessa vansinniga kommentarer kommer bara från människor som har fast arbete och dom bryr sig bara om sin egen lön…
  Nu arbetar jag för fullt pris igen och funkar inte det detta året så flyttar jag tillbaka till Kanada….
  Där arbetar man med en yrkesstolthet och behandlar kunder efter hur kunden behandlar mig.
  Det är svårt att ta all info när man bokar så jag brukar ta pers.nr. och kommer inte kunden så skickar jag faktura.
  Glad att du har tagit upp denna fråga.

  1. Verkligen tråkigt när man hamnar i den situationen att man måste rea ut sina tjänster för att ens få in kunder. Beklagar verkligen. Tyvärr så blir det ju lätt så att kuponger och liknande också drar till sig tillhörande kunder. Dom flesta vill nog bara fixa naglarna en gång och vill ha något billigt för stunden och då hamnar man lätt i en ond cirkel där du skickar ut fler kuponger för att kunderna inte kommer tillbaka. Det är supersvårt men inbland får man nog chansa och leta efter dom återkommande kunderna på andra sätt och släppa rea-kunderna om man ska kunna överleva. Hoppas verkligen att det löser sig för dig!

 32. Jätte bra skrivet! Vi debiterar också vid sen avbokning/No Show. Och har även som du 24 timmar avbokning. Jag snor denna och lägger på min företagssida på FB, hoppas det är ok

 33. Det är så i nästan alla branscher. I hotell som jag går och jobbar inom så måste man avboka inom en viss tid dagen innan, så att man kan lägga ut det rummet på bokningskanalen. Då kan någon annan boka rummet och man får in pengar på det.
  Man kan dock ringa och meddela att man blir lite sen om det är så situationen ligger till.

 34. Hej Celina och alla er andra där ute som arbetar med detta eller liknande arbeten:)

  Jag har aldrig tänkt på hur stor, eller snarare liten del, det är av den avgift som jag betalar för era tjänster som går till “er”. Tack för denna dagens stora läxa! Jag kommer i framtiden se helt annorlunda på de pengar jag betalar för liknande tjänster och framför allt på “avbokningsregler”. Jag tror aldrig att jag har missat att avboka en tid, men det är inte vad det handlar om. Helt plötsligt så förstår jag “den andra sidan”!!!! Jag tycker alla borde ha liknande policy! Det handlar inte om att du, eller ni, agerar fel mot era kunder som kräver betalt för en tid som de har “hyrt” för en tjänst som de vill ha utförda av er och som sedan av diverse olika anledningar struntas i, utan det handlar om att samhället har fel syn på er typ av arbete. Men jag tror inte att det är försent att förändra samhället, jag vägrar tro det! Någon måste börja så enkelt är det! Jag tror att du skulle bli en utmärkt ledargestalt och önskar nästan att du skulle byta branch och ge dig in i politiken istället, du skulle ha min röst direkt:)

  Du (ni) har helt rätt så stå på er!!!

  kram från en av alla dessa miljoner kunder som “behöver” och framför allt önskar era tjänster!

  1. Hej Marie! Åååh vad glad jag blir!! Det här gick verkligen rakt in i hjärtat. Tack så mycket! Kram!

 35. Jätte bra skrivet. Jag lånar den till min sida som exempel. Vi har också 24 timmars avbokning och stöter på samma problem som du har haft. Man ser fler och fler inom våran bransch som nu p.ga sena avbokningar och många No Shows satt dessa 24 timmars regler och det funkar även bättre för oss att ha det, då kunder då oftast bokar av/om sig i tid. Även vid 24 timmar kan det vara svårt att hinna få in någon annan, men då har man iallafall en liten chans för dom som vill ha en tid och kanske inte fått in. Även vi jobbar tidiga mornar, sena kvällar utan OB och även oftast på lunchen när kund vill ha eller om vi är fullbokade för att kund som inte haft framförhållning med sina bokningar ska få in en behandling ändå.

  1. Tack så mycket för ditt stöd! Ja att debitera kunder för uteblivna besök är inget som är nytt, varken inom nagel-, frisör-, hotell-, sjukgymnastik-, tandläkarbranschen, osv. Men det är nog som sagt nog lite mer känsligt också för att det mestadels är ett kvinnoyrke och inom sköbhetsbranschen.

 36. Kör hårt Celina! Fattar själv inte varför inte vissa kunder kan respektera ens yrke och tid!
  Gillar även utskällningen man oftast får när man informerar om att kunden i fråga missat sin tid..
  Vi har så att missar man sin tid så blir man debiterad på halva beloppet om man bokar om tiden..

  Heja dig!

  1. Tack så mycket Emelie! Ja de är varken kul och tar dessutom en massa extra tid att sitta i telefon eller per sms och förklara varför det är som det är. Kanske borde börja ta en extra administrationsavgift för extra förhandlande. 😉

 37. Har själv jobbat som fotograf/egen sedan 1998 och kan säga att det är helt uppenbart att Fredrik inte har någon koll på verkligheten alls. Självklart ska du ta betalt för tider som kunder bokat men struntar i.

  Fortsätt med din professionella inställning och strunta i vad amatörer hemma i mammas garage anser.

  Good on you!

 38. Hejsan!

  Nu har jag inte läst alla svaren……………..Om du var kille och hade detta jobb så hade det varit helt ok att ta betalt för tiden utan att det hade varit något konstigt med detta…………men nu är du Tjej och har du bara detta som “Hobby” så är det ofta med kvinnliga yrken.
  Ta ex bilar……..killen höper bilen för 2000:-+bildela 1500:- mecka några timmar,säljer bilen och tjärna 5000:- det är helt ok(fast det är hans hobby)

  Tjejer sitter och sticka ett par vantar i ca 10 timmar (hennes hobby) ska sälja dom och begär 700:- oj var dyrt ingen köper dom men vad gör det hon har ju bara roligt med sin hobby.

  TJERER TA BÄTTRE BETALT FÖR ERA TJÄNSTER DET GÖR KILLA.

  Tack för ordet

  1. Ja det är nog så. Har nog inte riktigt tänkt på det innan jag skrev det här inlägget men tyvärr är det nog delvis också ett resultat av lite könsdiskriminering. Och då är det inte män som nedvärderar mig genom att ifrågasätta min policy då 99% av min kundkrets är kvinnor. Därför är det ännu mer viktigt för oss alla att sätta ner foten! 🙂

 39. Grymt inlägg! Stöttar till 100%
  Jobbar själv som Personlig Tränare och har exakt samma problem. Debiterar hälften om klienter missar sin tid, vilken egentligen är snällt för det ger inte mig någon lön den timman utan ersätter omkostnader mest. Jag kan ha 2-3 sena avbokningar per dag vilket skulle ha gjort min inkomst den dagen.

  – Det har kört ihop sig här!
  – ?

  Kanske borde debitera hela summan vid närmare eftertanke;)

  Som egen skattar jag och betalar moms cirka 55% av det jag tjänar, vilket betyder att 600 spänn för en PT inte är mycket. cirka 350 kr faller bort till skatt och moms och de 250 kronor som blir över är egentligen 1 h planeringsarbete plus 1 timma aktiv med klient…. så 125 kr i timman. Men då har jag inte räknat in bankkostnader, revisorkostnad, bensin etc. Not really getting u rich 😉

  Den största problematiken ligger i att respekten gått förlorad då det gäller vördnad inför andras tid.
  Jag har själv aldrig missat någon tid, men skulle gladeligen betala om så vore.
  Vad hände med eget ansvar?
  Min tjänst!
  Din bokning!
  Vi har ingått ett avtal….. thats the way it is!

  Tur att man älskar sitt jobb 🙂

  1. Håller helt med! Det är inte bars pengarna det handlar om men också respekten. De gånger jag missat min tid hos min sjukgymnast har jag skämts ögonen ur mig och hade utan några som helst protester betalat om hon bad mig.

 40. Celina:

  Bra jobbat tjejen. Du vet vad du pratar om och kan argumentera för din sak. Stå på dig!

  Till er andra som inte accepterar en företagares villkor: Gå till någon annan. Finns gott om mindre seriösa företagare utan vinst i sikte.

  Till Fredrik: Sovmorgon. Fikaraster. Ledighet… Det kan inte vara mkt ekonomi i ditt bolag.

  Mvh.

  Celeste
  Redovisningsekonom
  Egen företagare
  Fd Nagelteknolog.

 41. Superbra skrivet Celina! Hade egen salong i 2 år och hade problemet så gott som varje dag. Orkade inte ta “tjafset” varje gång så jag bet i det sura äpplet. Jobbade enbart för att betala utgifter. Hade jag använt mig av debiteringen vid uteblivet besök så hade jag säkert sluppit må dåligt och kasta in trasan. Stå på dig och stå på er alla som har eget med samma problematik! Det bästa är att man FAKTISKT får arbeta med det man älskar men ingen dans på rosor alls som de flesta tycks tro!

 42. Jag tror tyvärr inte att Fredrik skojar, men jag tror heller inte att han är fotograf, för fotografer har vett på att, i positiv bemärkelse, ta betalt för sin tid. Däremot tror jag att det är hans uppfattning om hur det måste vara att vara egenföretagare, men det är ju så långt från sanningen man kan komma…690kr för 2h arbete låter som en väldigt låg timpeng efter att material, skatt och moms är betalt, och då ska semesterersättning och OB-tillägg redan vara inkluderade…Och hur kan det bli sovmorgon när första kunden inte kommer?? För där står du…och hur tackar kunden dig om du är “snäll” och inte debiterar? Jo
  genom att göra samma sak nästa gång!! Och hur kan man sluta tidigare när 17-kunden inte kommer, då man har fått boka in en kund efteråt för att man inte hade några andra “efter-17” tider?? Och kunder som avbokar i sista sekund för att dom fått in ett viktigt möte…NEJ DIN JÄVLA IDIOT DU HADE ETT VIKTIGT MÖTE OCH DET VAR MED MIG!! Men min tid är ju inget värd…Eller kunder som kommer en kvart sent för att “det var visst mkt trafik på väg från jobbet”…ovanligt i rusningstrafik? Det är jag som får ta arga kunder resten av dan för att jag är sen, för jag kan inte boka in marginaler FÖR DET ÄR INGA KUNDER SOM VILL BETALA FÖR MARGINALER! Man jobbar på och jobbar över, pysslar om, lyssnar, ska alltid veta och förmedla det senaste, fungera som nån slags stilcoach, rådgivare och terapeut…och sen är man dyr??!! Man får minst 10 tjänster till ett vrakpris SAMTIDIGT som man blir fin i t.ex håret/naglarna eller vad det nu kan gälla…10 år som frisör, 10 år av denna mentalitet och ja, jag har blivit bitter. Att ha fått sin yrkesstolthet och tid nedvärderad i 10 år har fått mig att lägga saxarna på hyllan och sluta som frisör. Jag vill inte sälja min själ för en billig peng längre.

  1. Hej Ulrika! Jättetråkigt att höra att det gick så långt att du valde att sluta. Därför är så otroligt viktigt att sätta ner foten redan från början. Hoppas att det här kanske kan pusha alla nyutbildade unga tjejer (och killar) att VÅGA sätta upp regler. Kram

 43. Hejsan

  Har full förståelse för att du inte vill jobba gratis, vem vill det?
  Men tycker att du “gnäller” ganska mycket för hur lite du tjänar, kontra hur mycket du får jobba.
  Valet är ju ändå ditt? Att vara egenföretagare är inget enkelt eller särskilt glamouröst jobb och det trodde jag att du hade koll på innan du startade din firma. Alla egenföretagare får slita fruktansvärt hårt dem första åren, tills dem skapat sig ett tillräckligt stort kundnät för att kunna ta in anställda och vettiga priser för det dem gör.
  Du har möjligheten att lägga ner ditt företag och söka jobb hos någon annan så du slipper oroa dig för sådana här problem, det går kanske inte i just din bransch men då finns det diverse andra jobb som är hyfsat avlönad, 40h/v och full semester med endast krav på körkort.
  Så sammanfattat: bra att du tar betalt för missat besök och att du informerar om det, men klaga inte på din inkomst för du har själv valt det i hopp om en ljusare framtid.
  Lycka till mvh Niklas

  1. Hej Niklas! Tack för ditt stöd! Dock förstår jag inte riktigt vad du menar att jag “gnäller”? I mitt blogginlägg har jag bara förklarar problematiken med kunder som avbokar för sent och att det då blir en utebliven inkomst. Vi lever tyvärr i ett väldigt pengastyrt samhälle och alla måste dra in sin hyra och mat på bordet i slutet av dagen. Tycker bara att jag har varit informativ och väldigt saklig med vad saker och ting faktiskt kostar och att du får skatta över 50 % på allt du drar in. Det är det absolut inte många som vet och i det här sammanhanget tycker jag att det är en rätt så relativ information för t.ex. kunder att ha kunskap om då många här t.ex. tycker att 690 kr är en ganska så hög summa. I slutändan är det dock inte det för mig. Jag var väl medveten om att lönen inte var särskilt hög som nagelteknolog när jag väl valde det yrket, men jag måste ju få en chans att få dra in min lön på ett rättvist sätt. Att bara strunta i sin tid t.ex. tycker inte jag ger min en ärlig chans att faktiskt få tjäna in min lön som precis vem som helst.

 44. Tycker att du gör helt rätt! Folk kommer ihåg att betala sina räkningar innan betaldatum har löpt ut, då kan de väl lämna återbud EN dag innan. Om man vet att man har mycket att göra, har svårt att hålla reda på schemat eller är glömsk – skaffa kalender för att enkelt hålla reda på sin tid och sysselsättning. Hur lätt som helst!
  Fortsätt att göra det du gör och ha en trevlig vecka!

 45. Jag tycker du gör rätt! Vi måste respektera varandras tid!
  Vad jag däremot då kräver av min nagelteknolog/frisör/tandläkare etc är att om vi bokat tid kl 12, då är det kl 12 och inte 12.05.

  1. Tack så mycket Sophie-Antonie! Tycker att man ska ha en gemensam grundrespekt för varandras tider. Sen är det ju så att alla har vi ett liv som ska pusslas ihop. Jag vill så klart att mina kunder ska komma i tid men jag skickar inte ut dom genom dörren om dom kommer 10 min för sent och dessutom ber om ursäkt. Lite human tycker jag faktiskt att man kan vara. Bara det inte händer varje gång. 🙂

 46. Hej
  Har du någonsin funderat på att ta betalt Innan besöket? När man kanske bokar sin tid på din hemsida?
  Jag har svårt att se folk avbokar sin tid om man vet att man inte får valuta för pengarna. (eller kanske får 50% av beloppet man legat ute med tillbaka)
  Ser inte riktigt problemet här.

  1. Vet att det är lite mer vanligt i t.ex. USA att man tar en avgift när man bokar en tid. För min del som bokar in alla kunder direkt via telefon, mail eller sms så skulle det tyvärr inte fungera rent tidsmässigt. Då skulle jag bli tvungen att t.ex. skicka en faktura till varje ny kundbokning, hela tiden hålla stenkoll på vilka som betalat/inte betalat, makulera fakturor och skicka nya om kunden vill boka om sin tid, skriva in det i bokföringen, avboka folk som inte betalat in sin faktura i tid. Det skulle också göra att jag i princip inte kan ta kunder dagen innan då det oftast tar minst en bankdag för pengarna att komma in på kontot, osv. Har man däremot ett system via nätet så skulle det förmodligen gå men då måste alla på salongen ha det och vi är tio stycken som jobbar på Natasha Sthlm och dom använder sig av ett visst bokningsprogram. Sen om du inte ser problematiken efter att ha läst mitt inlägg, alla kommentarer inklusive mina svar, då tror jag nog tyvärr inte att det finns något mer direkt som jag kan säga för att få dig att förstå.

   1. Jag tänkte på samma sak om MB skrev och man behöver inte göra de så krångligt.

    Här är ett exempel.

    Kund ringer om sin bokning ni kommer överens om tid och pris (låt oss säga 690 kr), kunden bekräftar sin bokning genom att gå in på er hemsida och betala 690 kr.

    (Jag använder paypal som ett exempel på betalning)
    Paypal är ett vanligt betalsätt och man kan betala med kontokort. Som företag betalar man typ 1,5% av beloppet, alltså 10,35 kr i detta fall. (annars är det kostnadsfritt att ha paypal). Pengarna syns samma stund som betalning sker och du får även mail om att betalning gjorts.

    På hemsidan finns ett enkelt betalnigngsbelopp med exempelvis “ange belopp” och “ange telefonnummer”, (Namn anges vid betalning via paypal). När kunden trycker på “Betala” så slussas den vidare till paypal där den då slutför betalningen.

    Kunden, som redan har betalat är förmodligen mer intresserad av att hålla sin tid då eftersom den redan betalat och även fått infon att avbokning inom 24h = ändå betala. Och det har den ju redan gjort.
    Om kunden avbokar ínom “giltig” tid, är det en knapptryckning för att återbetala pengarna till kunden.

    När kunden dyker upp så skapas fakturan i fakturaprogrammet alt ej dyker upp då det istället blir en faktura för utebliven bokning.
    Fakturering/kreditering/ny faktura proceduren behövs alltså inte. Och även om kunden ombokar tiden så spelar det ingen roll för det administrativa.
    Kunden får kvitto på denna betalning via paypal och på fakturan från dig står det sedan att det redan är betalt via paypal.

    Man kan säga att Paypal är en mellanhand för att hålla pengarna tills att man vet om betalningen blev en utförd tjänst, ett uteblivet besök eller en återbetalning.

    Detta är även något som samtliga på salongen kan använda sig av.

    Bara ett förslag och jag tror att det kanske blir mindre av kunder som inte dyker upp + att dom som inte dyker upp redan har betalat och du slipper kräva (och diskutera) utebliven avgift, eftersom att det redan är betalt.

    1. Tack! Christina förklarade det jag funderade på. Problemet verkar löst alltså.
     Det finns även en svensk variant av Paypal – http://www.payson.se och fungerar på liknande vis.
     Alla mobila lösningar är ett annat sätt.

     1. Ja det verkar ju minst sagt lite konstigt att inte alla gör så här om det nu finns en riktigt mirakellösning till detta problem? Först och främst så är inte alla mina kunder i den generationen att dom ens vet vad Paypal är. Det är en rätt så stor grupp kunder som jag skulle förlora bara på grund av det. Nästa grupp kunder är dom som helt enkelt inte orkar. Dom vill boka en tid, komma in och göra sina naglar, betala och gå. Blir det för krångligt, ja då går dom helt enkelt till salongen runt hörnet. Sen skulle det även innebära mer kostnader för mig både genom att Paypal tar ut sin avgift, plus kostnaderna för extra bokföring. Tack för förslaget men själv känner jag inte att det är något som skulle gynna mig rent ekonomiskt.

 47. Nu vet inte jag hur du jobbar riktigt om du gillar sovmorgnar och långa luncher(?) men jag kan säga att jag som företagare jobbar 180h/månaden och har inte ens en tanke på sovmorgon! Men det är kanske olika på jobb och person?
  När man jobbar med ett serviceyrke så måste man alltid finnas på plats för att försöka få in den summan som behövs för att över huvudtaget få någon lön. Har man en kund som avbokar t.ex en behandling (3h hos mig) så är det ca 1500kr som försvinner och är det då många som gör så samma vecka så blir det många tusenlappar. Är man sjuksköterska (exempel) så har man sina timmar, sin lön och sin OB. Har man ingen kund som dyker upp så är man utan jobb, utan lön och får absolut ingen OB.

  1. Ja det finns många troll i skogen. 😉 Tror inte att Fredrik har så värst mycket mer att komma med här i den här diskussionen heller, men det vore så klart intressant om han ville förklara sig lite mer med vad han tycker och menar. 😉

 48. Hej!

  Så otroligt bra du skriver och svara…

  Fredrik tycker jag inte du ska lägg ngn. som helst energi mer på…en riktigt nöt…

  Jag driver själv 3 företag och jag kopierar gärna delar av ditt inlägg till vår hemsida om jag får?
  Vi tar betalt för utebliven tid, har olika nivåer beroende på vilken tid återbudet kommer.

  Vill absolut inte ha kunder som inte visar respekt för vårt arbete.

  Stå på dig! Heja dig!
  KramTina

 49. Hej Celina!

  Jag har aldrig själv varit och gjort naglarna, men jag har tatuerat mig och klippt mig flera gånger! Några tatuerare jag vet vill till och med ha en depositionsavgift på 500:- samtidigt som man bokar för att minimera risken att bli utan sin inkomst.

  Jag tycker att det är befängt hur folk beter sig.

  Om jag som kund bokar en tid (var jag än bokar den) är det mitt ansvar att komma ihåg och att gå dit.

  Kör hårt!

 50. Ett mycket bra inlägg, trots att jag själv varken har eller kommer att arbeta inom denna bransch. Självklart ska vi respektera varandras arbete och arbetsvillkor. I mitt stilla sinne undrar jag om den person som kallar sig Fredrik här är seriös, eller om hen bara försöker provocera dig som skrivit inlägget… Jag skulle bli irriterad om jag blev debiterad efter ett uteblivet besök, men inte irriterad på dig utan på mig själv!

  HAPPY ONSDAG och heja Celina!!

 51. Situation: Du köper en flygbiljett till Paris. Du försover dig på morgonen och missar planet. Varsågod och köp en ny biljett. Även fast du inte utnyttjade din sittplats på den första bokningen. Några pengar kommer du inte att få tillbaka, var så säker.

  Situation 2: Du betalar handpenning på en lägenhet du vill köpa. Tyvärr visar det sig att din tjej inte vill flytta med och du har inte råd att bo där själv. Handpenningen får du inte tillbaka även fast du aldrig köper huset.

  Situation 3: Du köper biljetter till Bruce Springsteen, men får magsjuka samma dag som konserten är. Ja, inte får du några pengar tillbaka för det, trots att du inte hör en ton av konserten.

  Det är alltid tråkigt att behöva betala för något man inte kan utnyttja, men det är också tråkigt och ekonomiskt förödande för en företagare att bokade tider blir tomma och obetalade, för att folk i de flesta fall är så arroganta att de helt enkelt tror sig stå över allt och alla.

  Visst ska man ta hand om sina kunder på bästa sätt, men inte till den grad att det går ut över företaget. Dessutom anser jag att det är en servicefråga att se till att folk dyker upp till sina bokade tider. JAG som kund blir minst lika förbannad om jag får höra att min frisör hade en “no show”, när jag väntar på en tid.

  Ni som anser att det är galet att ta betalt för en missad tid, går ni till gymmet och kräver tillbaka 25 % av månadskostnaden, en månad då ni var sjuk en vecka och inte utnyttjade gymmet ni faktiskt redan betalt för??

  Du gör helt rätt Celina och det är dessutom helt upp till dig hur du vill sköta ditt företag.

  Lycka till!

 52. Helt rätt!!
  Han som skrev att du bara ska ta betalt för din del av kostnaden o inte materialet, är ju helt ute o cyklar!
  En läkare, tandläkare, sjukgymnast mfl, tar fullt betalt även fast man inte kommer, så varför skulle det vara någon skillnad på ditt yrke?!?! Inget yrke är väl mindre värt? !?!

  Min vän har jobbat som nagelteknolog i 13 år o har precis samma problem.

  Stå på dig!!

  Från en egenföretagare!!

 53. Hej,
  Jag ville bara säga att jag har full förståelse för regeln. Jättebra att du skickar ett tydligt meddelande med påminnelse om vad som gäller när de bokat sin tid, ifall de läst slarvigt på din hemsida. Då blir det ju inga missförstånd! Är folk inte nöjda med det kan de ju avboka direkt och gå någon annanstans. Sluttjafsat.

 54. Hej Celina!

  Att du VET DITT VÄRDE och tar betalt för din tid är för mig FÖRTROENDEINGIVANDE OCH TRYGGT.

  Kämpa på!

 55. Hej Cecilia.

  Väldigt bra skrivet, utmärkt formulerat och bra “svar på tal” till de som inte förstår!
  Jag är ingen egen företagare men har dock den empati som behövs att leva mig in i ditt arbetsliv.
  Jag som kund har ett ansvar att komma ihåg min bokade tid, oavsett vart jag bokat den!

  Läste något svar där någon skrev nått liknade: om jag tagit ledigt för att komma till dig men du blir sjuk, betalar du då min lön… men snälla nån… om den personen tar ledigt för att t.ex. gå till en tandläkare men tandläkaren blir sjuk, inte förväntar väl hon sig en ersättning från tandläkaren då???

  Stå på dig Cecilia, för mig är det en självklarhet att alla som har ett eget företag ska kunna debitera sina kunder om de inte kommer på avtalad tid utan att får höjda ögonbryn!!!

 56. Hej

  Nu har du ju rätt i en hel del, speciellt om du är tydlig vid avtalets ingång som det verkar att du är. Efter som du har timtaxa utgår jag också från att du, om du utför arbetet på kortare tid än avtalat inte debiterar ut fullt timpris? Eller är det för tjänst du debiterar, i så fall faller delar av dina argument.

  Nu är det så att det står dig fritt att teckna (inom lagen) vilka avtal du vill, så oavsett vad jag tycker o andra tycker är det upp till dig och din verksamhet, stå på dig!

  Några saker kanske du skulle fundera på, många tycker ju att just bara de sitter i skiten.

  Vanligt från mina kompisar som är egna företagare är att de snyftar att de bara får ut ca 30% av timpriset. Motsvarande för en lönearbetande chef som jag själv är dock bara ca 15% då aktieägare etc skall ha sin del av kakan.. ( starta eget kurser borde ta upp att även lönearbetare betalar sociala avgifter, hyra etc på de pengar de drar in till verksamheten så skulle vi slippa många snyfthistorier från egna företagare ,

  En hårt arbetande sjuksköterska med erfarenhet har en lön efter skatt, o soc avgifter etc ca 110 kr i timmen. Hon är bunden att utföra 40h i veckan, hon kan inte heller jobba in lunchen oavsett om hon inte har tid att äta den dvs hon får betalt för 8 av 8,5 eller kanske 9 timmar.
  Du som debiterar ut 690 kr har ca 200 kr efter hyra skatt moms soc avg etc. (schablonvärde) dvs ca dubbelt upp..

  Konsult jobbande för Volvo fick för några år sen sin räkning betald efter 3 månader. Skulle du acceptera att en kund betalde för en timme den 1:a jan den 30 april?

  En byggkonsult har ett beställt jobb för 10 miljoner som skall utföras på ett halvår.
  15 man sitter o jobbar för honom. Då ringer kunden och avbeställer jobbet. Då får konsulten betalt för 3 dagars arbete (motsvarar ca 3% av kontraktsumman, och han får inte gå ut och sola sig eller jaga nya kunder).

  Kanske får detta dig att hitta nya vägar? Eller ha förståelse för andra.

  Lycka till i (den tuffa) affärsvärden och i livet!

  /Janne

  1. Hej Janne! Ber om ursäkt för sent svar men här kommer det i alla fall.

   “Efter som du har timtaxa utgår jag också från att du, om du utför arbetet på kortare tid än avtalat inte debiterar ut fullt timpris? Eller är det för tjänst du debiterar, i så fall faller delar av dina argument.”

   Nej jag tar inte timtaxa, kunderna betalar för en tjänst och det är ett fast pris på den. Du skulle heller inte kräva ex antal procent tillbaka på ditt hotellrum som du lämnar en timma tidigare än utcheckningstiden. Precis som att jag inte kräver pengar av min sjukgymnast om vi är klara på 30 min istället för 50 min.

   “Nu är det så att det står dig fritt att teckna (inom lagen) vilka avtal du vill, så oavsett vad jag tycker o andra tycker är det upp till dig och din verksamhet, stå på dig!”

   Tack!

   “Vanligt från mina kompisar som är egna företagare är att de snyftar att de bara får ut ca 30% av timpriset. Motsvarande för en lönearbetande chef som jag själv är dock bara ca 15% då aktieägare etc skall ha sin del av kakan.. ( starta eget kurser borde ta upp att även lönearbetare betalar sociala avgifter, hyra etc på de pengar de drar in till verksamheten så skulle vi slippa många snyfthistorier från egna företagare ,”

   Förstår inte riktigt vad du vill komma med fram i den här texten men jag misstänker att kontentan ska vara att jag “snyftar över min lön”. Har redan besvarat det tidigare så jag hänvisar dig därför till de svarskommentarerna.

   “En hårt arbetande sjuksköterska med erfarenhet har en lön efter skatt, o soc avgifter etc ca 110 kr i timmen. Hon är bunden att utföra 40h i veckan, hon kan inte heller jobba in lunchen oavsett om hon inte har tid att äta den dvs hon får betalt för 8 av 8,5 eller kanske 9 timmar.”

   En s.k. hårt arbetande sjuksköterska (som väldigt gärna också används för att trycka till oss i skönhetsbranschen lite extra för att bevisa att det vi gör inte riktigt är lika viktigt för mänskligheten) har också folk som sköter hennes ekonomi och allt som hör därtill. Hon ingår i en organisation där det finns administrativa funktioner och servicefunktioner. Egenföretagare måste sköta dom funktionerna helt själv. Utöver de timmar man lägger på kunden måste man också ägna mycket tid åt t.ex. bokföring, telefon-, mail- och smskontakt med kunder, hemsidor, transport, inköp av produkter, inventering, städning, osv osv. Därför måste även den delen räknas in i priset på tjänsterna som utförs.

   “Du som debiterar ut 690 kr har ca 200 kr efter hyra skatt moms soc avg etc. (schablonvärde) dvs ca dubbelt upp..”

   De 200 kr får du sen dela på 2 eller 2,5 timma beroende på hur lång tid behandlingen tar. Dvs ca 100 kr för mig i timmen i detta fall. Minst alltså 10 kr mindre än en hårt arbetande sjuksköterska.

   “Konsult jobbande för Volvo fick för några år sen sin räkning betald efter 3 månader. Skulle du acceptera att en kund betalde för en timme den 1:a jan den 30 april?”

   Långa betalningstider för konsulter till storföretag är ett problem som har diskuterats mycket under en lång tid. Men lägger nu även fram lagförslag om att fakturor ska betalas inom 30 dagar för skydda just mindre företag mot större företag. Samtidigt har det här inget att göra med vår diskussion och jag förstår faktiskt inte varför du drar upp det här?

   “En byggkonsult har ett beställt jobb för 10 miljoner som skall utföras på ett halvår. 15 man sitter o jobbar för honom. Då ringer kunden och avbeställer jobbet. Då får konsulten betalt för 3 dagars arbete (motsvarar ca 3% av kontraktsumman, och han får inte gå ut och sola sig eller jaga nya kunder).”

   Det första jag reagerar på är att byggkonsulten får skylla sig lite själv i det fallet om denne person har skrivit ett rätt så dåligt konsultavtal. Det är ju upp till var och en att sätta upp avtal som känns bra och rättvist för en själv, precis som du skrev i början av ditt inlägg. “Nu är det så att det står dig fritt att teckna (inom lagen) vilka avtal du vill, så oavsett vad jag tycker o andra tycker är det upp till dig och din verksamhet, stå på dig!”

   Ha en bra dag!

  2. Läste tråden och håller helt med dig Celina:) Tänkte bara göra en rättelse i Jans inlägg.. Celina har helt rätt i att i exemplet om byggkonsulten måste den konsulten ha ett väldigt dåligt avtal… ( ta en titt i ABK 09 Allmänna bestämmelser för konsultuppdrag inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet). Får jag som konsult en beställning som sedan avbeställs och leder till att jag inte har arbete under den perioden som jag har avsatt tid i min planering för den kundens beställning så är kunden betalningsskyldig.

 57. Hej!
  Bra beskrivning av ett irriterande problem!
  Celina, du har ju självklart redan vänt in och ut på det, men det som slår mig mest är att du är SÅ mycket mer värd än 690,- för 2 timmar!! Arbetar själv som nagelterapeut, massör och spraytan. Tar 680,- för förlängning, har mottagning i salong hemma (självklart avskilt med egen ingång), “ingen hyra”, bor på liten ort, dvs. billigare att leva och jag har inte hälften så mycket erfarenhet som du…
  Naglar är det som kostar mest i material och blir sämst timpeng på, och visst, det kanske är så i den branschen. Det var bara en tanke…. Du är helt klart värd mer, men du är smart och vet vad som är möjligt att ta ut…
  Önskar jag kunde argumentera som du, du är en förebild!
  All lycka!
  Mvh. Lisa

  1. Hej Lisa! Tack så mycket för din kommentar! 🙂 Jo visst, i slutändan är det en väldigt låg summa men samtidigt är det ju så att man inte ta hur mycket som helst heller. Jag älskar ju faktiskt mitt jobb och jag vill att folk ska ha råd att komma till mig och samtidigt gärna göra lite roliga motiv eller annan nailart som speglar just deras personlighet. Det är just sånt som jag brinner för! 🙂 Jag har väl kanske inte dragit den bästa karriärslotten rent pengamässigt, men samtidigt sitter jag hellre på en salong och gör något jag älskar och som faktiskt gör folk glada än att sitta som chef på ett dystert kontor och hata mitt jobb. 😉
   Tack igen för ditt stöd! Kram!

 58. Åhh.. vad trött jag blir på dryga människor.. stå på dig.. Jag håller med dig till 1000 %.
  Om manär för snäll hela tiden mot kunder så förlorar man till slut respekten och sitt anseende.. Så fortsätt du med ditt avtal .. tycker det är kanon.. Och det är inte mer än rätt att man får bita i det sura äpplet som någon skrev om man missat tiden trots dina påminnelser..
  Stå på dig.. ta dryga människors kommentarer med ett smile.. det är inte värt energin att bli irriterad på dem.
  /Tina

 59. Hej!

  Jag tycker det är en självklarhet att man som kund skall betala om man avokar sin tid sent eller inte dyker upp till en avtalad tid. Själv är jag en sådan person som får dåligt samvete de gånger jag inte kan dyka upp till inbokade tider för jag att eller min dotter blivit sjuk. Det händer inte ofta, men det har hänt. Det är också den enda anledningen till varför jag inte skulle dyka upp till en tid.

  Jag vet inte om jag uppfattat tidigare inlägg fel, men jag uppfattade det som att kunden får betala i de fall som du exempelvis blir sjuk och inte kan ta emot besöket. Jag skulle inte vilja betala för att den jag bokat tiden hos skulle ställa in med kort varsel. I de fall jag själv är orsak till en utebliven tid så visst. Då betalar jag utan att tveka! Men inte i de fall där det är den personen jag har bokat hos som ställer in med kort varsel. Då skulle jag inte tycka det var rättvist att jag som kund fick betala. Jag ber om ursäkt om jag missförstått och det inte är på detta sättet. Det var bara det jag reagerade över. Inte att kunden för betala om det är den som ställer in med kort varsel eller inte kommer, för det tycker jag som sagt är helt riktigt av dig.

  1. Hej Mysan! Nej man betalar självklart inte om jag blir sjuk. 🙂 den smällen får jag ta själv. 😉 Hände senast förra veckan och då fick alla mina kunder ett sms där det stod att jag åkt på en riktigt rejäl förkylning men att jag skulle jobba ändå. Ville man istället avboka sin tid så gick det så klart jättebra. Slutade med att alla kunder avbokade vilket är helt förståeligt. 🙂

 60. Hej Celina… Håller med dig helt. Jag är fastanställd och har min trygga lön och jobb.. Men va folk inte fattar är ju att man INTE kan sätta upp tider och sen skita i dom.. Som det sagts innan kommer du inte till tandläkaren eller doktorn m.m så får du betala en straffavgift för uteblivet besök och självklart skall det gälla Naglar, frisörer, fotografer, massage, fotvård m.m.. Beställer man en tid då har man ju också beställt en person som skall göra detta för dig tex klippa ditt hår, fixa naglar, ta lite fina foton på dig och din familj, lite massage och ta bort skiten från dina fötter… Som sagt respektera människorna som du beställer dom skall också leva och ha tak över huvudet… Kämpa på Celina och tack för mig (RESPEKT)

 61. Jag läste alla kommentarer, kommer inte ihåg hur du skrev angående om kund blir sjuk eller får sjukt barn osv. Jag är själv frisör och har samma problem. Antingen kommer de inte alls (glömmer?) eller så kan de ringa en timme innan och sjuka sig. Har inte “balls” nog att ta betalt, vet inte riktigt hur jag ska gå till väga, men är trött på 5-7 avbokningar i veckan. Har du bra tips på hur jag ska börja? Tänkte på det med sms, men tänk om jag glömmer skicka till någon. Ska nog ändå börja köra med det. Blir så trött på folk som inte respekterar min tid. Det är ju så många här som skriver att du ska stå på dig och de håller med dig, men i verkligen måste ju folk bli sura, eller? Vad säger de till dig när du debiterar dem när de avbokar för sent eller inte dyker upp? Och hur gör du rent praktiskt? faktura? Måste de komma in och betala? Jag är sjukt peppad att göra detta nu. Som du också skrev så vill jag hellre ha snälla, respektfulla kunder än folk som utnyttjar en och kommer när det passar dem! Jag har varit för snäll alldeles för länge nu! 🙂

 62. Nu har inte jag läst de sista kommentarerna så jag ursäktar om du behöver få upprepa dig.
  Jag sitter lite i samma sits. Självklart inte alls lika stort och jag är inte hemlös för att jag inte drar in tillräckligt med pengar. Jag får in extra pengar genom att bedriva försäljning av mössor. En hel del tycker att 150:- eller mer för en mössa är dyrt. Det är det inte. Att skicka den som paket (vilket jag behöver då man får ett kolli-ID som gör att paketet går att spåra om det kommer bort) kostar 99:-. Priset för det garn jag behöver ligger på 59:- så jag tar redan enormt underpris. Och nu är inte ens mitt ~30h nonstop arbete medräknat alls.

  Det jag egentligen undrade över var, debiteras man även om man skulle ha brutit benet en halvtimma innan man ska vara hos dig?
  Scenario: det är vinter och en del trottoarer är inte plogade vilket resulterar i att det är oerhört halt. Jag skyndar mig till tunnelbanan/tåget/bussen för att hinna till din tid, halkar och bryter benet och därför behöver åka in på akuten och ringer till dig från ambulansen och talar om att jag inte kan komma.
  Sen hänger jag inte helt med på 24-timmarsregeln. Om man avbokar tiden mer än 24 timmar innan, debiteras man inte?
  En annan sak jag tänkte på att man skulle kunna göra är att om man kan boka över nätet att vid bokningen kräva (tack för hjärnsläppet, skithjärna…) en såndär betalning som man måste göra som man måste betala oavsett om man dyker upp eller inte. Vet du vilken jag menar? I alla fall, och därför behöva skriva in kortnummer och så, för det borde väl kunna sparas hos dig så du kan dra betalningen oavsett hur jävliga kunderna är?

  Jag skulle endå alltid betala om jag inte kan dyka upp. När jag bokade min senaste tatueringstid så behövde jag betala 500:- i förskott vid bokningen. Det drogs senare av på det priset jag betalade för hela tatueringen. Enda gången jag skulle kunna få tillbaka dom pengarna var om jag avbokade TRE dagar innan. Tycker det är ett riktigt bra system, faktiskt. Jag skulle aldrig kunna skita i att betala för att jag inte orkade ta mig iväg eller dubbelbokat eller vad jag nu kan ha fått för mig att göra…

  Keep it up! Du gör ett skitbra jobb 🙂

 63. Detta är det bästa jag har läst på länge. Men efter att ha skummat igenom alla kommentarer så blir jag helt mållös. Folk är verkligen respektlösa…Men jag håller med dig till 100%. Själv är jag timanställd som frisör och får utstå precis samma sak.

 64. Hej Celina!

  Vad bra att du är rak och tydlig! Det är professionellt och förmodligen mycket uppskattat att du tar dig tiden till att informera/varna kunden om vad som händer vid utebliven avbokning. Jag önskar att fler egenföretagare började göra samma sak eftersom det också känns tryggt för kunden att veta exakt vad som gäller. Ett sådant utskick visar samtidigt att du står på dig och att du värdesätter både dig själv och din tid högt, något som brukar vara svårt att förmedla som ung entreprenör.

  Jag förstår även att du ser sena/uteblivna avbokningar som förlorad inkomst. Vad jag kanske inte förstår är de likhetstecken du drar mellan någon som inte haft möjligheten att kunna avboka och någon som fullständigt struntat i det hela. Det är stor skillnad mellan en person som råkat ut för något oväntat (och inte haft tillgång till att ringa senast 24 timmar innan bokad tid) och en person som medvetet och respektlöst ignorerat dina regler.

  Vi som jobbar inom serviceyrken stöter på människor varje dag och vet att det finns flera personlighetstyper, inkomstnivåer och oväntade situationer. Det ska givetvis inte påverka din ekonomi, däremot kanske det kan ge alla här en tankeställare:

  Visst får man tycka att debitering för en tjänst man inte utfört kan verka girigt. Men tänk då efter, om det är girighet eller ej beror ju på varför man tar betalt. Är man inte nöjd med orsaken kan man vända sig någon annanstans.

 65. Naglar har tyvärr ett svart marknadspris och det är dom som jobbar svart som tjänar lite extra på det, medan de som vill göra rätt för sig inte tjänar tillräckligt och kanske gör det för andra saker istället t.ex. för att det är ett intresse. Jag började med naglar men slutade efter ett år när jag förstod hur saken ligger till. Nu gör jag annat inom skönhet. Om man hade kunnat ta ut så lite som 500+moms i timmen, då kanske jag hade fortsatt med naglar, men det gick inte.

  Min erfarenhet med att fakturera kunder som inte dyker upp är mycket negativ, för det första så kommer dom aldrig tillbaka igen (vilket man ifs kanske inte vill), sen har det har blivit mycket arga mail från “kunder”, jag har t.ex. blivit allvarligt hotad för en liten faktura på 600 kr. Risken för hämnd är stor, t.ex. ryktesspridning på nätet. Det är inte värt risken för mig. Det skulle kosta mig mer.

  Men jag förstår problemet och har det själv också. Försöker efter mina misslyckade faktureringar istället satsa min energi på de kunder jag har som är bra. De kunder som strular, avbokar hela tiden eller är övrigt jobbiga rekommenderar jag att gå till konkurrenterna, så slipper jag de värsta.

 66. Hittade den här sidan av en slump då jag behövde argument till idiotiska kunder som avbokar några timmar innan överenskommet tid för att dom “inte känner för det idag”. Jag jobbar inte inom samma bransch som dig men argumenten du skriver håller även här.

  Tack för ett mycket bra inlägg! 🙂

  Massa kramar!
  Martin

 67. Om man då den morgonen man ska till dig vaknar upp och har fått till exempel magsjuka, ska man då gå till dig ändå ovh riskera att smitta dig så du inte kan jobba på flera dagar istället? Jag menar om jag vaknar upp sjuk och känner att jag måste avboka, men vet då att jag måste betala för en behandling jag aldrig får eftersom det är för sent, då kommer jag ju inte avboka utan komma till dig och riskera att smitta dig? Bara en fråga? Mvh.

 68. Halleluja Celina!
  Jag driver själv en skönhetssalong där vi nyligen börjat med 100% debitering vid ej avbokat besök 24h innan. Och sen vi började med detta för lite mer än en månad sen så har jag inte haft en enda no show. Precis som det faktiskt ska vara!
  Önskar bara att alla andra skönhetskollegor också kunde förstå detta så det kunde bli mer en regel än ett undantag.
  Och så vill jag passa på att säga att dina naglar har ett värde på över 1000kr med tanke på de konstverk du gör! Förstår att du inte vill ta mer betalt än vad du gör, men när du bestämmer dig för att höja så skäms inte!

  Du är kick ass, keep up the good work!

 69. Oj oj oj…Självklart ska vi som är egen företagare ha betalt precis som alla anställda som är bokade sina timmar per dag. Kan man som kund inte avboka innan 24h så är det tråkigt och enligt mig väldigt dålig framförhållning men hur ska man som egen företagare överleva ? Dessutom tackar man nej till andra kunder den dagen och tiden och går då miste om sin inkomst. Det verkar vara en hel del enligt min egen upplevelse kunder som inte helt förstår att precis som du skriver är det ett yrke och en arbetsplats där man avsätter tid för den personen och räknar med den inkomsten. Blir otroligt förvånad över hur man kan tro eller tycka det är ok att inte dyka upp lr avboka strax inpå den avsatta behandlingen bara för att?! Finns ingen annanstans varken om du har tandläkartid, vårdcentral eller vad som helst där de ens diskuterar detta utan det skickas ut en faktura direkt utan tveksamheter för det går inte annars.

  Otroligt bra skrivet av dig Celina 😀

 70. Hej Celina!

  Vill bara säga att det du skrivit är både informativt och logiskt.
  Sedan märker man att vissa människor som kommenterat här inte alls är insatt i denna värld (även om de påstår det.)
  Vill bara ge dig en positiv kommentar och lycka till med allt i framtiden!

 71. Nu kommer ju den här kommentaren två år för sent men:
  Jag har bara haft “fake” naglar en gång då en familjevän som övade inför att bli certifierad nagel tech och använde mina naglar för det.
  Personligen tyckte jag inte om det, det var som dykare svårt att dyka säkert med dem, det var svårt att ha dem överhuvudtaget som jag var van med naglar klippta så korta som möjligt ytan att riskera inåt växt.

  Men om jag kommer ha gel naglar igen så kommer jag till dig!
  Någon som är seriös och vågar stå upp för sitt jobb och allt slit den genomgått är någon jag vågar lita på och mer än gärna ger mitt support till. De kanske är dyrare, svårare att få tid till eller längre bort än det där andra stället som låg lite närmare, men det är värt det.

  Och om.man då har valt att gå dit och har bokat en tid som var perfekt innan, men sen inte dyker upp tycker jag man ska betala mer än original priset.
  Det kanske verkar helt snett, men det är ett sätt för dem att lära sig respekt yrket, eller så återvänder dem inte och då finns det tid och plats för någon som inser mödan bakom arbetet och som respekterar det och anpassar sig utifrån det då det är ett val och inget tvång att fixa naglarna.

  Jag är helt för dig!!!
  Du ska verkligen inte behöva anpassa dig efter uteblivna kunder, framförallt inte som de kände till ditt schema och bokade tid utifrån den.
  Du gör inget fel what so ever för att du håller dig till avtalet kunden gått med på.

  Jag förstår att det som kund är surt att behöva betala summan då naglarna inre blir gjorda, men jag förstår som person att det är mitt egna fel och inte ditt.

  Jag ger dig mitt fulla support.
  Och som sagt, om jag väljer att skaffa mig fina naglar så är det dig jag kommer vända mig till. Och såvida jag inte blir inkörd till akutmottagningen via ambulans kan du räkna med att jag dyker upp i tid eller avbokar två dagar i förväg så du har mer än ett dygn på dig att försöka få ihop det jag ställt till med, även fast du egentligen inte ska behöva det.

 72. Håller helt med dig. Även jag egen företagare. Och ibland bokar kunder av kl 01.00 på natten samma dag som de har en bokat tid. Och säg att de bokat 4h, en förmiddag. Det är jäkligt svårt att fylla den tiden. Om det inte är en helgdag.
  Så jag har börjat att ta ut en boknings/förskottsavgift. Som ej är återbetalbar. Men man har möjlighet till en ombokning senast 24h innan (det är som du säger även det lite lite tid för att få in annan kund)
  Men har man en avgift så känns det som att man får in seriösare folk som vet att dom vill ha tjänsten dom bokat tid för.
  Så mitt förslag till dig är att ta ut förskott istället för efterkrav:)

  Lycka till med allt:)

  //Fredde

 73. Hej! Håller helt med dig. Inget konstigt alls att man ska betala för tiden/behandlingen om man avbokar för sent eller inte kan eller känner för att komma. Ingen driver väl välgörenhet. Som det skrivs funkar det ju så inom tandläkarvården och viss del inom sjukvården att man debiteras för sen avbokning. Faktiskt även inom SPA behandlingar och liknande. Självklart är det jättetrist för de som drabbas “på riktigt” men jag är övertygad om att det kan förekomma en viss dialog där ni säkert kommer överens på ett eller annat sätt… Dessutom tror jag tror att man oftast vet vilka som är potentiella avbokare redan i förväg… Kram till dig! /Anna

 74. Helt fantastiskt bra skrivet et stödjer dig till 100 % får jag kopiera och sno din text?
  Jag har samma problem!!

  Senast för 3 veckor sedan fick jag en bokning på klipp/sling på långt hår samt efter skulle jag sätta i extensions.
  Hon dyker inte upp, då står jag alltså och ligger ute med pengar för hår som HON ska ha för 3500. Så jag förlorade alltså på henne redan då jag köpte håret… …Förlängning 5000 och kl+sling (långt hår) 1950 bara där är vi uppe 6950.
  Den som skriver att vederbörande inte kan ta betalt för utebliven tid… …Nä ok men ligger du ute med pengar för andra för skojs skull. …skulle jag aldrig göra. Har man bokat via bokadirekt då ingår du ett avtal. Som DU SOM KUND godkänner!!
  Skickar ut samma mail vid bokning likaså sms dagen innan…

  Mina kunder vet vad som gäller, det är nya som inte fattar bättre…

  Forsätt att ta betalt för utebliven tid!
  Kram Maria med samma dilemma

  Btw passa dig för ny kund som har alias Linn,linnea, , lynn, Madeleine, madde
  Alla har gemensamt en mailadress med någonting med strippa…
  Hon heter Sofia Politi sök på henne… Hon har skjutit sig själv i foten och kan snart inte gå till någon med sitt hår,naglar,fransar, botox etc hon betalar aldrig varken direkt eller fakturor som hon ofta ber om. Det vanligaste är “att hennes kort strular” och ska gå och plocka ut pengar. Alt glömt plånboken i bilen!!

 75. Tack för intressant inlägg där jag håller med dig fullt ut. Dock anser jag att en ständigt återkommande kund bör kunna avboka med kort varsel pga sjukdom utan att behöva betala. Denna kund är ofta en utmärkt ambassadör och rekommenderar ofta. Det har också ett värde.
  Jag arbetar som fastighetsmäklare och hur ofta har det inte hänt att jag stått på avtalad adress och tidpunkt men spekulanten dyker inte upp. Hör inte ens av sig. Detta kostar mig arbetstid. Hur tar jag betalt för det? Önskar jag kunde.

  Kramar

 76. Tyvärr verkar många helt oförstående när det gäller tidsbokningar och den effekt som “no show” har.

  Jag har vänner som är helt oförstående kring att finare restauranger oftast tar helt- eller delvis betalt om du avbokar inom 24h eller om du inte dyker upp.

  Vad de inte tänker på är att även ett tomt bord där avgiften för en full avsmakningsmeny tas ut är en betydligt sämre affär för restaurangen än en närvarande gäst, eftersom dryck (vilket av förklarliga orsaker inte kan tas ut vid sen avbokning/”no show”) ofta är den del som är mest lönsam.

  För företag där drop-in kombineras med tidsbokningar och där drop-in-trycket oftast är högt (flyg, exempelvis) så är sena av- eller ombokningar sällan ett problem. I vissa branscher räknar man kallt med ett visst antal återbud (på biografer kan det så sent som 2h innan verka som att föreställningarna är helt slutsålda, men väntar man tills 45 min innan då reserverade biljetter släpps så kan det ofta finnas en mängd bra platser lediga). Men för småföretagare och för branscher där drop-in är ovanligt så är varje sen avbokning eller “no show” en synnerligen hård smäll.

  Så visst, ibland kan “ja men, nån annan vill säkert ha platsen istället” fungera. Jag har vid ett tillfälle lyckats få bord på NOMA på grund av en sen avbokning, något som jag var ytterst tacksam för (och även om NOMA säkerligen inte uppskattade den sena avbokningen så var de iaf glada för att hitta någon som tog platsen), men alla restauranger är inte NOMA. Alla restauranger har för den delen inte ens möjlighet att ta in ersättande matgäster på kort varsel.

  Så innan ni bokar tid, vad än det gäller, försäkra er om att ni verkligen kan närvara vid den tidpunkten. Ändras sedan förutsättningarna, anmäl detta så tidigt som möjligt. Detta oavsett bransch.

 77. Hej!
  Het fråga…
  Driver själv salong som frisör och vi har också 24 timmars regeln. Hade 3 kunder på en vecka som inte dök upp eller ringde drygt en timma före uttalad tid. För mig var det beräknade inkomster på drygt 5000 kr då det var klipp och färgkunder. Oops! 5000kr mindre i lön den månaden. Eller så fårjag välja att gå in och jobba ytterligare 9 timmar den veckan för att få ut de pengarna av min lön den månaden. 9 timmar extra borta från mina barn och min familj. Jag undrar vem som jobbar 9 timmar gratis som anställd. Vill poängtera att om en kund som gått hos mig och den blir sjuk över natten så kan jag se mellan fingrarna i bland för att kunden alltid dyker upp annars. Även om jag får in en kund på den avtalade tiden debiterar jag inte. Men dyker inte kunden upp alls och inte hör av sig har jag ingen möjlighet att fylla luckan. Tänk er själva om det här senariot skulle inträffa varje vecka. -5000kr i veckan. Det blir -20000 på en månad vilket innebär 40 timmars arbetsvecka utan lön. Och till dig som skrev ta en anställning. Du det är inte många anställningar som frisör eller nagelteknolog i dag. De flesta är egna företagare. Nej jag gör inte åt färgen. Men jag har köpt in mer färg just för att kunna hjälpa denna kund. Kallas lagerkostnad. En räkning som
  måste betalas oavsett om kunden kommer eller ej. Så åter igen respekt för varandras tid. Det är det man vill komma åt. Hade en kund som beskrev för mig att den tiden när hon kommer till mig är även svår för henne att få in i dagens stressade samhälle. Så om hennes barn blir sjuka just den dagen ja då har hennes man jour. Alltså då kan hon gå oavsett. Kanonbra idé. Har man ingen som kan hjälpa en är det naturligtvis svårt, men då råder jag de kunderna att boka på dropin eller kolla efter återbudstider,
  Respekt!

 78. Hej!

  Är också egenföretagare och har samma policy. Det är inte för att vara sniken och pengagirig utan också för att kunderna ska känna att jag är seriös. Om jag måste avboka kompenserar jag ALLTID mina kunder på något vis.

  För mig är en avbokning ingen gång men om samma kund vid upprepade tillfällen avbokar i sista minuten så är en debitering definitivt ett sätt att visa kunden att bokningen är bindande.

  Jag har bara haft mitt företag i ca 1 år men har fem års erfarenhet inom min bransch och har själv fått jobba 7-13 men bara fått betalt för de kunder jag haft trots att jag inte fått lämna platsen jag befunnit mig på.

  Som anställd får du oftast betalt för den tid du är på arbetsplatsen men inom min bransch är det vanligaste att man får betalt per kund oavsett hur många timmar man sitter där och inte får avvika.

  Delar detta Cicci

 79. Hei det er absolutt ikke noe feil i å kreve avgift mot at folk av avlyser i siste liten. Er det sykdom som oppstår må man jo vurdere situasjonen. Men dette er din jobb, din arbeidstid og din lønn. Tenk hvor kjipt det er å komme på jobb klokken 08.00 fordi du hadde 3 kunder som bare kunne på den tiden av døgnet.- Så avbestiller alle 3 og du har ikke neste kunde før 13-14 tiden, ikke bor du nære jobben heller. Det er like kjipt som når sjefen din sender deg tidligere hjem. Men vi respekterer det som regel og vi vet slikt kan skje. Men helt utrolig om det er lov at sjefen din sier at du ikke kan få betalt fordi det ikke er noen jobb når du først er på jobb.. I norge har du krav på 3 timers betalt uansett om du blir sendt hjem, og i henhold til loven så har man flere rettigheter så de ikke kan bare kjøre over deg.

  Lykke til 🙂

 80. Hej!
  Förstår precis hur du har det! Jobbar som Personlig Tränare och har haft diskussioner med kunder om detta flera gånger och jag har varit allt för snäll med sena avbokningar. Tyvärr så har inte folk samma respekt för frisörer, tränare, hudvård etc. Det är synd! Vi alla ställer ofta upp på tider som innebär att man är på jobbet 12h++ och vi får ju självklart bara betalt för när vi har kunder. Inte tiden därimellan. Men jag själv respekterar andras tid mycket mer efter att jag gick ifrån att ha fast lön till att bara jobba på provision. “Respetera andras tid på samma sätt du vill att andra ska respektera din tid”
  Ett bra tips till de som klagar – “kill them with kindness” pch fråga vad dem skulle gjort i din situation.
  Har märkt att man inte kan vara nog tydlig med 24h policyn, man stöter aldrig på människor som vill klaga. Lycka till med eget företag!

 81. Jag förstår inte hur vissa säger emot. Bara i Sverige man är så. Har du bokat tid så får du gå annars avboka 24 timmar innan. Min flickvän har samma problem med kunder som inte dyker upp eller som ringer i sista sekund o säger att de är förkylda. Känner man sig sjuk eller är man osäker så får man ringa 24 timmar innan och avboka.

  Fredrik du verkar vara ett troll som vill ha uppmärksamhet. Ge dig för fan!

 82. Jag missade en av barnens tider hos frissan nyligen och jag fick snällt betala de 400 klippningen skulle kostat. Surt såklart, men helt välförtjänt, det var ju jag som klantat mig och inte skrivit upp tiden ordentligt, det skall ju inte frissan behöva stå för…

 83. En del kommentarer är ju patetiska. Tandläkaren tar betalt om du avbokar för sent eller missar..vårdcentralen likaså.
  Så vad sjutton är problemet?
  Skärp er.

 84. En vanligt förekommande metod bland tatuerare är att ta ut bokningsavgift på minst 500 per sittning alternativt viss procent av det väntade priset. Kanske vore något för dig att prova. Lycka till med din verksamhet

 85. Bokningen genomförs när betalningen är klar….
  Måste väl funka i er branch oxå.
  Har själv sysslat lite med webshop.
  Skickar väl inga varor innan pengarna är på plats.

  Bara att stå på sig och vara proffsig, så går det bra.
  Lycka till.

 86. Hej!
  Jag är helt på din linje och stödjer dig till fullo. Har själv varit i den sitsen med mitt arbete som hälsocoach, särskilt i början då jag verkligen bara hade det som hobby. Folk som hade noll respekt för att jag avsatt tid för dem, sket i att komma o svarade inte heller när man försökte få tag i dem, de kunde komma en halvtimme efter utsatt tid, eller ännu konstigare en halvtimme före utsatt tid och bli förvånade över att jag hade en annan kund då och de behövde vänta utanför (???).
  Det har dock blivit mycket bättre på den fronten då jag precis som du skickar en bekräftelse på vår inbokade tid och dessutom skickar påminnelse samma dag om att vi ska ses. Jag tar dock inte betalt om de inte kommer, då första konsultationen är gratis, men jag får sällan eller aldrig avbokningar längre ändå. Men det krävdes att vara bestämd och tydlig med att min tid är värdefull.

 87. Mycket bra skrivet och självklart måste vi ta betalt för tiden vi bokar upp. Jag arbetar också med tjänster och då är det tiden som bokas som är relativ jag har t om 48 timmar.

  Lycka till
  Gitte Östling
  4 Balance

 88. Bara så ni vet så betalar ni dubbla priset hos Fredrik för han gillar att sova länge. Det känns ju inte alls som att vara respektlös mot sina kunder eller? 😉

  “…medan vi företagare kanske räknar med 50% beläggning för att vi gillar sovmorgnar och därför måste ta minst 200% mer betalt…”

 89. Detta kan vara det bästa jag läst på länge!
  Om bara vissa människor förstår hur det är för oss egenföretagare som är små och är beroende av varje öre!

  Jag har läst igenom några kommentarer och kan inte förstå hur folk tänkte!

  Jag läste även att du är som jag för snäll ibland och låter folk slippa betala.
  Jag har tyvärr kommit till den punkten att jag kan inte ens släppa en vän undan billigt.

  Jag håller på i en helt annan bransch än du men tror säkert att även du har dyr utrustning som skall betalas, slitage grejer som måste köpas, hyra mm mm som inte kunderna ser! Och framför allt utifrån det vill man ju ha lite lön.

  Dem flesta som man pratar med och man säger att man är egen företagare, då kopplar dem det ganska snabbt till att man har det bra och en fet plånbok!
  Suck till vissa!

  Men din text är underbar! Kör hårt!

 90. helt rätt!! Ta inte åt dig av vad folk tycker om detta. Har i alla år gått till olika salonger och man ska respektera er tid! Tatuerare tar exempelvis ut deposition innan själva tiden. Er tid är dyrbar o vara egen företagare är inte lätt, framför allt inte idag.
  Dem som klagat har troligen fast jobb o trygghet i varje timma dem är på jobbet även om dem tar en kaffe o sitter ner. & skulle deras chef sista sekund säga att dem inte får betalt de närmsta två timmarna så skulle dem ta de vidare till facket o överklaga, och berätta de för alla sina nära o kära o aldrig släppa det utan ersättning.
  Du är helt rätt ute!

 91. herre Gud vad det ska gnällas om att celina tar betalt om man inte avbokar 24h innan avtalad tid. Hon har sina villkor på hemsidan, de står i den bekräftelsen som skickas ut till kund.

  Några alternativ till gnällspikarna.

  1.gå till nån annan
  2.se till att avboka i tid
  3.håll käft å betala

  Låt hon bedriva sin verksamhet hur fan hon vill…

  Ta betalt utav bara helvete 🙂

 92. Vill bara säga att du gör helt rätt. Förstår inte hur någon kan vara så egotrippad att säga emot. Time is money – och så är det bara. Ingen stjäl varor ur en butik bara för att det passar. På samma sätt kan ingen stjäla din tid bara för att det passar. Simple as that.

 93. Tycker du gör helt rätt! Är själv tränare i hästbranchen. Tänk er då kl 20 en regnig torsdagkväll, du har bokat in två elever, pappa och dotter. Ringer en timme innan, hästen har tappat en sko, eller trailern har fått punka. En massa olika orsaker. Jag tror oftast inte att de ljuger eller hittar på, de flesta vill verkligen träna. Det händer en massa saker med hästar och kring dem. Men betyder det att jag ska sitta i ett svinkallt ridhus och vänta på den sita eleven, som är bokad kl 21, utan att få betalt? Och allt snack jag sett här om att man kan ägna den tiden åt bokföring eller annat, jomenvisst. Får vara glad om det finns nån täckning här ute i buschen så det går att skicka ett sms till nästa elev att om de har möjlighet att komma tidigare så går det bra…
  Alla har vi olika förutsättningar i våra yrken, men jag har börjat med förskottsbetalning på flera ställen. Blir helt ohållbart annars. Bra skrivet!

 94. Hej.

  Du gör helt rätt som tar ut den avgiften.!
  Jag går på salong och fixar mina fransar och naglar ibland, har så gjort av & till i ca 5 års tid – jag och den tjejen har pratat om det här många gånger och hon har börjat göra samma sak. Hon tar ut en avgift.
  För det är tyvärr alltför vanligt med folk som avbokar försent/struntar i att komma.
  Det är tragiskt att folk inte har mer respekt än så.

  Jag jobbar på hotell och vi tar också betalt för uteblivna gäster/sena avbokningar – om gäster avbokar i tid så hinner vi lägga tillbaka rummet i bokningskanalen och på så sätt hyra ut det till någon annan. På så sätt så får vi en möjlighet att tjäna in dom pengarna ändå.
  Precis som du skulle ha chans att göra om folk lärde sig att avboka i god tid.

  Det är tufft nog som det är, att vara egenföretagare.
  Fortsätt med det du gör och lägg inte energi på de personer som anser att du “gnäller” – du kräver bara den respekten som du förtjänar.!

  All cred to you.!!!

 95. Hej
  Heja dig! Tycker du gör rätt till 100%!
  Jag har alltid valt att vara anställd av just de olika anledningar som nämns ovan, trots att många i min bransch har eget (veterinär). Jag vet att eget företagande INTE handlar om ledighet och betalning. Tvärtom – jobba jämt och jobba arslet av sig, med ofta för liten betalning…
  Jag har föreslagit på mitt jobb att vi ska debitera för uteblivna oavbokade besök, men det vill inte ledningen. Men, som anställd är det ju inte mitt problem sån tur är…

  Respekt! Lycka till, kram

  PS. I mitt yrke får jag tyvärr inte ha långa naglar, annars hade jag gått till såna som dig;-)

 96. haha. Det är så kul att vissa människor inte fattar. Man märker direkt vilka här som fortfarande bor hemma typ, ungefär så känns de när man läser dom vridna kommentarerna som om dom var skriva av en 14 åring som antagligen inte har råd att betala. Iallafall, att driva eget & få ihop pengar till alla omkostnader är inte en dans på rosor som alla tror! En kund som skiter i och komma på sin tid kan faktiskt förstöra väldigt mycket.

  Så tänk på det (ursäkta) fattiga jävlar som ens kan lägga såna dumma kommentarer som jag läst här uppe.

 97. är själv egenföretagare och gör precis som du. Kollade upp med Konsumentverket vad som gällde för något år sedan och de sa såhär:
  Så länge kunden vet att 24-timmars avbokningsregeln gäller så är det fullt tillåtet att ta ut full debitering. Däremot får du inte debitera om du hinner få in någon annan kund på den missade tiden.

  Så vi debiterar för uteblivet besök, om en stammis råkar missa, som aldrig annars missar sin tid brukar vi låta det gå. Alla kan göra ett misstag ibland, men annars är vi rätt så hårda med det. Och tänka sig, kunderna kommer tillbaka i alla fall! Vi informerar alltid om denna regel vid nybokningar samt har det skrivet på våra bokningskort. Så det är tydligt markerat.

  Folk som inte kan respektera att detta faktiskt är vårt levebröd är inte annat än egoistiska och respektlösa! Kan garantera att de själva inte skulle arbeta en minut gratis…

  Du gör helt rätt!

 98. Hej! Det är fantastiskt hur mycket ork det finns att gnälla över att man får betala för egna missar! Självklart, det får du ju göra i många sammanhang. Försök gnäll på Folktandvården om du missar tiden där! Vissa här verkar ha en väldigt märklig bild av hur det är att vara egenföretagare. Visst kan man styra sin tid, det är en stor och stark fördel, MEN man måste också se till att ha beläggning och inkomst först. Det kommer inget lönekuvert den 25e bara för att det är lönedags. Fortsätt att ta betalt för sena avbokningar och missade avtal Celina, det är helt rätt. Dessutom har du ju tydligt och klart aviserat detta i förväg. Jag håller på dig!

 99. Varför detta J—a tjafs om några hundringar ?? Ta förskottsbetalning, de som ej betalat inom utsatt tid, missar tiden som då går till ngn annan !!!

 100. Hej
  Stå på dig för du gör helt rätt. Jag har driver eget Sedan ganska många år och tror inte folk fattar att om du tex. ska ha en bruttolön på ca 23.000 dvs ingen jättelön så kostar bara lön Och alla skatter ca 260:- i timmen Och sedan betala lokal Och material mm dessutom får ju tyvärr alla kunderna betala lite för att täcka inkomstbortfall håltiderna. Jag är full av beundran för din mycket sunda inställning.

 101. Ja är man inte nöjd med chefen eller vad det nu är ska man ej stanna kvar är man egenföretagare får man hitta sätt att marknadsföra sig själv på.

 102. 1. Med ett bra bokningssystem skickas automatiskt avbokningsreglern med bokningsbekräftelse via e-post.

  2. självklart ska man debitera för ej avbokad tid. Med Bokadirekt.se kan man göra så genom att bara klicka på en knapp. Vi sköter resten

  3. Om du inte debiterar 100% av det ursprunglig beloppet så är inte avgiften för “no-show” momspliktig = du bokar hela beloppet som intäkt

  Ni kan prova Bokadirekt helt gratis

 103. Tar du verkligen betalt av kunder som t.ex blir sjuka inom 24tim, jag menar allt kan hända, kräksjukan, det kan man ju inte hjälpa….

 104. Jag tycker du gör helt rätt! Jag driver en restaurang och funderar starkt på att göra som de gör i överta länder i Europa. Om bordet som bokat inte dycker upp får man betala en avgift. Därför att man håller ett bord som någon bokat ( inte sällan för stora sällskap). Så väljer de att inte höra av sig, och dyka bara inte upp. Vissa avbokar en kvart innan vilket inte heller hjälper. Det innebär förluster på stora summor. Så kör hårt. Ta betalt för ditt jobb:-)

 105. Trodde inte ens det här var ett problem? Har alltid förutsatt att om man inte dyker upp eller avbokar för sent inpå så får man bita i det sura äpplet och betala. Det är ju inte frisörens fel att man avbokar..

  Efter att ha läst en del av kommentarerna här blir man ju mörkrädd! Fick skriva “Fred” istället för “Fredrik” som jag egentligen heter för att inte förknippas med tomten i början av debatten…

 106. Men, det är väl självklart att man ska betala för bokad tid!?Jag är ganska säker på att undantag kan göras om man råkar ut för en olycka på väg till behandlingen, och kan visa läkarintyg, men att bara skita i att gå, eller glömma, eller ångra sig – kostar! Att någon ens kan ha invändningar mot det, är absurt!

 107. Nja, jag tycker nog att man får ha beredskap för att det händer och helt enkelt planera för att en eller ett par tider som bokas ska falla bort varje vecka.

  Visst kan man ta betalt 700 kr för en person som inte hann till sin bokade tid, men det är verkligen sniket och jag kan lova en sak – kunden försvinner för alltid om man gör på det sättet, och den kunden kommer aldrig någonsin att rekommendera det företaget till någon av sina vänner.

  Även om det kan kännas surt så är det bättre att hålla god min och vårda relationen med kunden, så att hon bokar om och kommer senare i veckan.

  Värt att minnas: kunden har alltid rätt.

 108. Det här var verkligen en spännande och lång tråd! Och mycket relevant.

  Själv är jag massageterapeut med ett par års erfarenhet på nacken endast.

  Jag råkar ut för potentiella kunder ibland, som letar efter något annat än klassisk svensk massageterapi. Manliga kunder.

  Här om dagen ringde en mycket otrevlig kund, och jag kan lova efter det samtalet att jag var glad att det inte blev någon tid. Den massagen hade inte blivit bra kan jag säga.

  Avbokning av kunder sker i princip aldrig hos mig, men jag jobbar också väldigt lite med detta.

  Min fråga är: kan man neka en kund som inte ksn uppföra sig, behandling?

  För mitt branschråds regelverk står det att man inte får särbehandla kunder…

  Borde finnas fler regelverk om hur sådan här problemlösning går till, men jag tycker det är svårt att hitta

  Jag tror du gör rätt. Du bor i en storstad, och har en del kunder att välja bland. Bättre då att du lockar till dig kunder som ger dig respekt, för i slutändan tror jag inte det är många som råkar ha spysjuka eller dödsfall i familjen precis när de ska till dig.

  Så lycka till 🙂

 109. Hej.

  självklart så ska du ta betalt, förstår inte folk som ballar ur och ringer och skäller ut dig. Har man bokat en tid så kommer man eller betalar för uteblivet besök. . vem vill jobba gratis. förstår inte hur vissa tänker som kommenterar. you go girl!!

 110. Tycker till viss del att du gör rätt, och självklart är det helt upp till dig hur du sköter ditt företag.

  Men jag vill säga att jag aldrig blivit debiterad för avbokade besök, hos vare sig tandläkaren, hälscentralen eller sjukhus – ÄVEN om jag ringt på morgonen och besöket var samma dag, ibland bara några timmar senare. Jag eller något av barnen har blivit sjuk och därmed kan jag/vi inte komma. De har alltid tackat för att jag ringt och avbokat (och förmodligen inte struntat i det).

  Kan dock förstå att det är svårt att veta om kunden verkligen är sjuk eller hittar på för att slippa betala avgiften. Men för den som verkligen ÄR sjuk så känns det nog verkligen surt att ändå behöva betala. Ibland insjuknar man ju över natten och kan därför inte avboka 24 h före.

  Svårt det där!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.