Utbildade vs outbildade nagelterapeuter

Koncentration....

Jag tror att jag tidigare har tipsat er om en fantastisk sida som heter Nagelgodis på Facebook. Det är en sida med över 3000 nageltokar där nagelterapeuter/nagelteknologer kan göra reklam för sig själva ut till slutkunder. Sidan bombarderas med massa nagelbilder hela dagarna och det finns hur mycket inspiration som helst att få från duktiga tjejer och killar från hela Sverige.

På senare tid har det dock blivit lite tråkig stämning ibland och det pratas mycket om outbildade “hemmafixare” som alltså sitter hemma och gör naglar på sig själv och vänner (eller kunder). Det har tråkigt nog blivit lite “vi-mot-dom” och det har till och med bildats grupper där bara outbildade får vara med som resultat av långa diskussioner och “bråk”. Vi utbildade får ofta kritik när vi inte vill ge tips och råd när outbildade lägger upp bilder på sina verk. Jag vill inte ge mig in i någon pajkastning och är oftast tyst men känner samtidigt att jag ändå vill ge min syn på det hela.

Jag utbildade mig när jag var 19 år gammal och innan det hade jag bara suttit hemma och pillat lite med nagellack och någon gång hade jag till och med köpt hem lösnaglar från H&M som man limmar fast över hela nageln. Såg väl ut så där… 😉 Av en slump visade det sig att en av mina kollegor på mitt nya jobb bodde i samma område där det fanns en nagelskola och hon frågade om jag var intresserad av att följa med och sitta modell för deras elever. Tyckte att det lät jättespännande och vi kan väl säga så här att det var kärlek vid första ögonkastet. Den stackars eleven fick stå ut med femhundra frågor från mig och efter några månaders övervägande bestämde jag mig för att utbilda mig till nagelteknolog på den skolan. Har alltid målat och pysslat och ritat så jag kände direkt att det där var något jag verkligen ville göra.

Vad vill jag säga med det här, jo “alla” har inte varit hemmafixare från början och det är inget man måste vara heller. Många använder gärna argumentet att “jag har inga pengar till att bara slänga mig in i en utbildning och jag måste ju få testa på först om det är ett yrke för mig”. Tror inte att jag hört en hjärnkirurg säga att hon/han testade lite hemma först om det var något som man skulle kunna tänka sig att jobba med sen. Visst kan du testa att laga mat hemma innan du blir kock, du kan testa att klippa någon snäll persons hår innan du blir frisör, du kan testa att sminka någon innan du blir make-up artist, men vissa yrken kan du helt enkelt inte testa på innan du går din utbildning. Varför inte låta det räcka med att lacka folks naglar och göra lite nailart? Är det verkligen nödvändigt att ge sig på att beställa hem etylmetakrylater och monomerer och i värsta fall råka få hem metylmetakrylater (som är extremt giftigt och kan skada dig och dina vänner för livet med svåra allergier) genom ebay där folk kan lägga i precis vad som helst i burkarna. Eller blanda kemiska brandfarliga vätskor utan att egentligen veta till hundra procent vad man kan och inte kan göra.

Modelldax!

Listan kan göras lång och det finns en mängd olika argument till varför man ska ha en utbildning i ryggen innan man sätter sig och börjar lägga härdplaster på levande människor, men jag vill också förklara varför jag inte ger tips och råd till folk som t.ex. mailar mig och säger att de “fixar lite hemma med gelé” eller på andra grupper och forum. Först och främst har min utbildning kostat mig många många tusenlappar och ännu mera timmars fysiskt slit och pluggande. Jag har investerat i något både ekonomiskt och fysiskt som jag har som dröm ska kunna betala för min mat och min hyra. Det handlar inte om att vara snål, jag förstår bara inte varför vissa personer då anser att jag har som skyldighet att ge “lite tips och råd” till andra om hur man bygger naglar. Jag tipsar mer än gärna om bra nagelskolor och vad man ska tänka på när man väljer sin utbildning och allt runt omkring, men varför ska jag ge bort mina pengar som jag sparat ihop sedan jag var liten?

Jag älskar verkligen att utbilda och jag har varit lärare/ledare i gymnastik, dans och varit fritidsledare sedan jag var 15 år och nu har jag också tagit upp en gammal dröm att även hålla kurser i nailart och förhoppningsvis i framtiden även hålla nagelterapeututbildningar. Kommer du på en av mina kurser kommer jag att ge dig så mycket tips och råd så att det rinner ut öronen på dig när vi är klara för jag älskar som sagt att hjälpa folk att bli bättre och utvecklas. 🙂 Men om jag skulle ge ut alla mina tips gratis så skulle ingen komma på mina kurser till slut och då skulle jag bli tvungen att jobba med något annat som ger mig pengar till mat och hyra. Det handlar som sagt inte om att vara snål, men i slutändan måste alla överleva. Hade jag varit ekonomiskt oberoende hade jag gärna hjälp alla som drömmer om att bli utbildade men inte har råd, men nu måste jag slita precis som alla andra för att få allt att gå ihop.

Sen tror jag att många utbildade också tar det rätt så personligt när outbildade uttalar sig på ett visst sätt som att “det är väl inte så svårt”. När man vet så mycket om allt runt omkring så är det så klart att man blir frustrerad och framför allt har man ju sin yrkesstolthet som inom vilket yrke som helst. De är inte bara att “smeta på lite och fila”, vi vet så väldigt mycket mer än bara det kunderna ser att vi gör rent fysiskt. Precis samma som att en kock på en Michelinrestaurang skulle känna sig förnärmad om någon skulle slänga ur sig efter en middag att “vaddå det där är väl inte så svårt, det där skulle väl vem som helst kunna göra?”

På min hemsida har jag lagt upp en ny kategori som heter “Kurser – gå kurs hos hos mig“. Där står det att jag både håller nailartkurser för utbildade och outbildade (men då med nagellack och akrylfärg). Kom som sagt på min kurs och jag kommer stå där med öppna armar och ge er mitt allt och mitt hundraprocentiga engagemang för att utvecklas och bli bättre – outbildad som utbildad, men snälla se mig inte som dryg och snål bara för att jag vill fortsätta att ha möjligheten att ge ännu fler kurser och hjälpa ännu fler nagelfantaster att uppfylla sin dröm. 🙂

 

Läs mer om mina tankar och funderingar kring nagelyrket här;

Varför jag tar betalt fast att du inte kommer till din bokade tid

Sånt här skitsnack gör mig p*ssförbannad!

VARFÖR ÄR DET SÅ DYRT ATT GÖRA NAGLAR?

Grymma tjejer!

 

6 Replies to “Utbildade vs outbildade nagelterapeuter”

 1. Hej! Har nu läst ditt fina inlägg & jag förstår dig så väl & det va mycket bra skrivet.
  jag själv går just nu under utbildning & jag kan LOVA alla de där som påstår att det “bara” är att fila & kleta på..??… det är verkligen INTE bara så!! Det krävs stor teknik & känsla!!!
  Jag tycker sidan Nagelgodis är helt rätt för mig att ge mig inspiration & en känsla av att jag kan också!! Det finns dagar då det inte går så bra & då tittar jag lite på NagelGodis sidan & känner då hur min styrka, vilja & bestämdhet återkommer.

  Jag håller med om att det varit endel tråkigheter där & endel har verkligen blivit så ledsna & det har påverkat hela energin på sidan, tyvärr, men jag är säker på att positiviteten är starkare <3

  Tack för allt du & alla andra delar med er av!!
  Här har ni en som ser upp till er alla 🙂
  Varm kram Martina Jönsson

 2. Hejsan!
  Jag vill verkligen gå en nagelterapeut utbilding men har inte alls någon ekonomi till det än… Jag måste spara mitt studiebidrag i typ 100 år för att kunna ha tillräkligt med pengar för att gå på en sådan utbildning… Jag vet att bra nagelskolor ska vara sansa eller seyf godkännd och jag har försökt att hitta en utbildning som inte kostar 30.000+.
  Nu har jag hittat en för halva priset men det står ingenting om att den är varken sansa eller seyf godkännd och produkten som skolan använder sig av är CND Brisa…
  Vagår jag mig på den här “relativt billiga” utbildningen eller ska jag hällre spara pengarna till typ en LE utbildning?

  Mvh Victoria

 3. Viktoria spara pengarna. Är skolan inte sansa eller seyf godkänd så är det inte seriöst så spara pengarna till en riktig utbildning det kommer du vinna på. Gå absolut ingen utbildning som inte är godkänd av sansa eller seyf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.