Nätmobbing

 

Nätmobbing_txt

Vad är egentligen okej att säga på nätet? Jag antar att du aldrig skulle få för dig att gå fram till någon främmande person på stan och slänga ur dig något av det här. Eller komma in till min salong när jag sitter och jobbar och säga att det jag gör är fult. Vad händer med vissa människor när de sitter bakom en dataskärm och helt plötsligt inte behöver stå till svars för kommentarerna (om man är anonym), eller på t.ex. Facebook där man faktiskt kan se vem det är, men trots det är det som att vissa förändras?

Just det här med att få kommentarer slängda på sig när man lägger ut något som man lagt ner hela sin själ i är verkligen inte kul, och det jag verkligen inte förstår är att folk inte tänker ett steg längre. Om man nu tycker att något är fult, håll käft och scrolla vidare. Är det så svårt? Hur kan man bara sitta där och veta att man kanske både sårar den som gjort t.ex. naglarna/håruppsättningen/sminkningen osv, och den som har valt ut designen och känner sig fin.

När jag gjort naglar på storbloggare har jag fått ta en del smällar från personer som sitter bakom dataskärmen och bara hatar. På t.ex. Nagelgodis kan någon gå in och “smyghåna” ens bild men göra det på ett sådant sätt att man ändå skulle kunna tolka det som en komplimang (ex. avsluta med “fina naglar”, för då är det ju helt okej att säga vad som helst innan). Vissa personer som lägger upp bilder kan bli så hatbombade att man själv tappar hakan! Jag har varit med om att läkare, lärare och tandläkare har gått in på min facebooksida (dom har alltså sökt sig dit själva) bara för att skriva hur fult något är. Då är det ju verkligen inte konstigt om generationen som växer upp nu tar efter om deras lärare går in och skriver “eww” på en bild.

Jag har alltid försökt att leva efter måttot “behandla andra som du själv vill bli behandlad”. Jag skulle ALDRIG någonsin få för mig att skriva något nedvärderande på någon annans konstverk eller bild även om jag tycker att det ser gräsligt ut. Det är under all min värdighet! Det jag har kommit fram till är helt enkelt att folk som mår bra behöver inte skriva elaka saker till andra, men folk som själva känner sig sämre och har låg självrespekt, det är dom som måste slänga ur sig de här kommentarerna för att i ett desperat försök få sig själva att må bättre.

Tänk ett steg längre och tänk två gånger till innan du trycker på “skicka” om du är en sådan person som har lätt för att vilan trycka ner andra. Det handlar inte om “yttrandefrihet”, det är något helt annat. Det handlar om hyfs och vett! Jag är stenhård t.ex. på min Instagram. Är det någon som skriver det minsta nedvärderande så ryker den kommentaren och personen på en millisekund. Det är aldrig något jag kommer att tolerera och jag går ofta igång och ska försvara andra så fort jag ser tendens till nätmobbing på det sättet. Jag hoppas att ni är fler som hakar på, för det här är något som det pratas mycket om nu och det är viktigt att visa total nolltolerans, oavsett ålder. Hade en 12-åring som gick in och skrev en dryg kommentar på min Instagram och när jag väl tog upp det så reagerade någon i stil med att “låt henne vara hon är bara 12”. Jepp och det är dom som är nästa generation och dom uppfostras inte längre bara av sina föräldrar och lärare. Dom är minst lika mycket ute på sidor där lärare och föräldrar inte kan se dom och där är det VI som får sätta ner foten, hur kommer det utvecklas annars?

Har ni några historier om nätmobbing? Har du själv varit utsatt för det? Vad hände? Hur löste det sig? Hur ska man göra för att få nätmobbingen att minska? Vad tycker ni? 

3 Replies to “Nätmobbing”

 1. Hej Celina
  Tycker det är grymt bra skrivit av dig. Du har så rätt i att mår man bra så har man inte behovet av att trycka ner och nedvärdera andra. Jag skulle kunna säga att jag skulle gjort såhär om jag va erfaren men jag skulle in nedvärdera. konstruktiv kritik däremot är jag för =)

  tycker förresten att du har en grymt bra blogg, med intressanta inlägg och bilderna avgudar jag =)

  Ps. din hund är söt <3

  1. Hej Anne! Tack så jättemycket för din kommentar och dom fina komplimangerna! 🙂 Hoppas att jag kan fortsätta hålla dig intresserad! 😉 Kram!

 2. Ååhh ja fy vad jag ogillar detta!
  Jag har fått en del jag med.
  Bor i en liiiten ort. Tänkte tanken, när det var en på samma ort som kommenterade att ett set naglar var skit fula, att gå fram på ICA, nästa gång jag såg människan, och säga: Fan va ful du är i håret. Eller… Hur tänkte du nu när du satte på dig den där jackan?
  Har även fått andra kommentarer som också ät lagom tråkiga. Typ så här: Åh såg kommentaren som Xxx skrev, gud va taskigt. Okej jag tyckte inte heller dom var så fina, inte min smak, men man skriver ju inte det.
  Nähe men du sa det ju nyss… suck!!!!
  Keep upp the good work Celina!!!
  Bloggen har blivit riktigt grym nu!
  Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.