Köp diplom utan utbildning

Köp_diplom_utan_utbildning Diplom_falsk

 

Så här ser en “annons” ut på ett Instagramkonto med texten:

 

Skärmavbild 2013-11-24 kl. 15.47.08

 

Det här är ett fenomen som är något helt nytt för mig. Hade absolut ingen aning om att det fanns en marknad för sådant här och då undrar man ju genast, finns det på riktigt folk som betalar stora summor för att köpa falska diplom istället för att lägga pengarna på en riktig utbildning? Vad jag förstått så har den här personen flera olika konton, bland annat en “diplom shop” där personen alltså säljer falska diplom till de som vill ha.

Jag kommenterade vilket resulterade i att jag blev blockad från att se den här personens inlägg. Hur feg får man bli? Jag menar, det här kan ju inte på något sätt vara lagligt? Ser också nu att personen har tagit bort “annonsen” så den förmodligen blev utsatt för en hel del kommentarer då bilden spridit sig på Facebook (personen i fråga är ju dum om den tror att det räcker med att blocka en för att man inte ska kunna se inläggen).

Sen återkommer man ju då till frågan, varför skulle man vilja köpa ett falsk diplom att hänga upp på väggen? För att kunna köpa proffsmaterial? För att lura till sig kunder? För att kunna skryta för sina vänner/kollegor? Känna sig gemenskap med branschfolket? Och VAD tänker personen som säljer diplomen?? Jag hoppas verkligen inte att det är någon som är så pass dum/naiv/lättlurad att den faktiskt köper ett diplom för 38 000 kr! Har däremot ett svagt minne av att jag sett personens andra IG-konto där det fanns flera falska diplom att köpa. Har för mig att dom gick på några tusenlappar. Det är verkligen skrämmande att det har utvecklats till det här! Då börjar man ju genast fråga sig om det är så här i andra branscher. Hur ska man kunna vara helt säker?

Senaste dagarna har det varit väldigt mycket bråk på Nagelgodis med några outbildade som tappat humöret och börjat klanka ner på alla som är utbildade. En väldigt uttjatad diskussion och jag förstår verkligen inte hur de här personerna tänker. Eller jo, det gör jag nog faktiskt. De känner sig utanför. De får inte vara med i “coola gänget” och det gör dom extremt frustrerade när de inte får tips och trix från de utbildade. De känner att de blir utfrysta och att ALLA utbildade är missunnsamma, snåla och elaka. Nu ska jag verkligen inte dra alla över en kam, det är några få som väljer att bete sig som trotsiga tonåringar och jag ska även lyfta fram de outbildade som hyser stor respekt för utbildningar och själva längtar efter att kunna sätta upp sitt eget diplom på väggen. Jag tänker inte dra upp alla argument igen för varför man ska utbilda sig och allt det där, det hittar ni istället här:

Utbildade vs outbildade

Skulle du kunna tänka dig att köpa ett falsk diplom? Vad är maxkostnaden i så fall? Vad skulle fördelarna vara? Har du kanske t.o.m. köpt ett diplom någon gång? Är det någon annan som visste om att det fanns en marknad för det här? Diskutera gärna och ni får självklart vara anonyma om ni vill det.

20130729-195046Här delas i alla fall inga falska diplom ut!

 

2 Replies to “Köp diplom utan utbildning”

  1. Nej, jag skulle inte kunna köpa ett diplom. Jag ska själv utbilda mig på nail design school i Umeå efter min mamma ledighet och jag längtar efter att få lära mig och inte bara för att få ett falsk kvitto på väggen.
    Man ska ha det man förtjänar. 🙂

  2. Kan man köpa diplom? 😮 jag hade aldrig kunnat tänka mig att köpa ett diplom. Sommdu säger, det är så mycket bättre att lägga pengarna på en riktig utbildning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.