12 tips om netikett – Vett och etikett på nätet

NetikettOkej, en sak som jag tycker är viktigt att vi tar upp är vett och etikett på nätet. För många är det en självklarhet men tydligen långt ifrån alla. Precis som att det finns sociala regler i verkliga livet så finns de också där när du sätter dig framför datorn och börjar knappra på tangentbordet. Av någon underlig anledning så känner folk att de gärna släpper på sitt vanliga vett bara för att de inte har personen de t.ex. kritiserar i samma rum eller i en telefon och det lilla lurviga datamonstret sätter sig vid spakarna i huvudet.

Vill du skapa kontakter, vill du hålla en respektabel nivå på nätet, vill du har möjlighet att utvecklas och inte bränna broar med människor som du inte känner nu men kanske kommer att råka stöta på senare i livet – här är några tips du bör följa i så fall:

(nu utgår jag lite utifrån nagelbranschen så klart eftersom det är där jag vistas mest på nätet, men dessa tips funkar så klart i de flesta sammanhang och branscher)

1. Har du inget bra/snällt att säga, säg ingenting alls.
Ett gammalt men ack så sant uttryck.

2. Du kan aldrig vifta bort din kränkande kommentar med “jag är bara ärlig”.
Det spelar ingen roll om du själv tycker att du är “ärlig” när du säger att någons hår ser ut som att en mås supit sig full och byggt bo på personens huvud. Du vet inte den personens bakgrund, personlighet eller vad den har gått igenom. Att kränka någon på det sättet kan vara riskabelt då alla kanske inte klarar av att ta en sådan kommentar. Vad vet du, kanske är det din kommentar som pushar den här personen att ta livet av sig eller gör så att den personen slutar med sin passion. Är det något du skulle vilja leva med bara för att du är “ärlig”.

3. Behandla människor som du själv vill bli behandlad.
Ännu ett gammalt och väldigt vist uttryck. Hur hade du reagerat om den här personen hade skrivit samma sak till dig? Hade du blivit arg, ledsen, sur, kränkt, osv. Hur hade du reagerat om någon sa samma sak till din mamma?

4. Tänk efter en, två och tre gånger innan du skriver något som kan uppfattas som kritik.
Läs igenom din kommentar flera gånger och sätt dig in i den andra personens skor. Kan det här uppfattas som något negativt, behöver jag ändra något ord här och var eller uttrycka mig på något annat sätt?

5. Kritisera aldrig någon som inte har bett om kritik (om t.ex. utseende, någons nagelarbete, en frisör som gjort en frisyr, en tavla, osv, osv, ni fattar grejen).
Ber personen om hjälp, då är det bara att köra på. Har den inte bett om det så håller man helt enkelt tyst och går tillbaka till punkt nummer 1.

6. OM någon ber om hjälp – ge kontruktiv kritik och inte bara en massa glåpord.
“Usch” eller “Fy va fult” utvecklar ingen. Jag lovar.

7. Kritisera aldrig någon offentligt – skicka pm!
Känner du att du trots punkt 5 att du hemskt gärna skulle vilja ge lite hjälp på traven, läs igenom punkt 4, fundera lite till och om du fortfarande vill skicka kritik som följer punkt 6, skicka ett personligt mail – gör det ALDRIG offentligt!

8. En glad smiley gör inte automatiskt inte att din text blir “snäll”.
Smileys i all ära, men missbruka dom inte genom att slänga in någon här och var mitt i din text bara som en liten livlina ifall du skulle bli kritiserad för det du skrivit senare. “Fy vad fult! : )”

9. Ta ALDRIG någonsin någon annans bild med någon annans konstnärliga verk (t.ex. naglar, frisyrer, smycken, teckningar, osv) och säg att det är du som gjort det.
Den riktiga ägaren till t.ex. naglarna har förmodligen lagt ner enormt mycket tid och energi på sitt konstverk och det är dessutom olagligt att lägga ut någon annans bild utan medgivande från ägaren. Är du osäker på hur det fungerar – läs på om upphovsrättslagen. Du kan i värsta fall bli åtalad och tvungen att betala skadestånd. Ta heller ALDRIG någonsin någon annans bild och ta bort t.ex. vattenmärken från bilden. Resultatet av det kan bli minst sagt otrevligt om du har otur.

10. Ge cred!
Har du inspirerats av någon annans verk – ge cred! Det kommer alltid att gynna dig och det är viktigt att visa att du uppskattar inspirationen och visar respekt mot den som gjort verket. Självklart i den mån det går att hitta “ursprungspersonen”. Cred kommer alltid att göra dig mer respektabel och hjälper till att skapa en bra atmosfär på nätet.

11. Låtsas aldrig att vara någon du inte är eller utge dig för att vara någon annan.
Om du har bestämt dig för att t.ex. gå in i en diskussion med någon annan, använd din riktiga Facebook/instagram/e-mail och stå i så fall för det du faktiskt tycker. Ingen kommer att ta dig på allvar om du ljuger om vem du är eller vad du kan. Allt kommer till slut att komma upp till ytan och då har du tappat respekten hos alla du haft kontakt med.

12. Svenska lagar gäller också på nätet!
Är du t.ex. egenföretagare, då är det bäst att du inte bara följer de här punkterna till 100%, utan verkligen tänker efter vad du säger och gör på internet. Hamnar du i bråk med en annan egenföretagare så gäller andra lagar än om det hade varit två privatpersoner. Smutskastning av från ett företag om ett annat kan leda till grova skadestånd upp till fem miljoner. Mer om marknadsföringslagen (MFL) hittar du HÄR, framförallt är det bra att läsa på om 18 §. Bara för att du sitter hemma i din lägenhet i dina mjukisbyxor och otvättat hår så är du inte immun mot Sveriges lagar.

Laptop_morning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.