Upphovsrätt och stulna bilder

Det här med stulna bilder är ju något som väldigt många av oss i nagelbranschen fått vara med om en eller flera gånger och vi försöka alla så mycket vi kan att vattenmärka bilder och det ena med det andra. Men sen kan man ju faktiskt inte gå hur långt som helst för att märka sina bilder, man vill ju fortfarande att naglarna ska vara i fokus så klart. Fick ett tips av en tjej på Facebook att hon hittat en av mina bilder i en annons på Blocket och mycket riktigt, där var dom…

Skärmavbild 2014-05-01 kl. 16.44.10

Skärmavbild 2014-05-01 kl. 16.44.19
Jag trodde först att hon hittat den här bilden på min blogg men efter mycket letande så upptäckte jag att just denna gång hade jag självklart bara lagt upp den på Instagram och inte satt någon tagg på bara för att inte förstöra kvalitén på bilden (så fort jag lägger in en bild i en app för att göra en tagg så sjunker kvalitén jättemycket, därför har jag nu börjat med min nya bakgrund som jag ska visa er) och sen hade jag lagt upp den i Nagelgodis. Så med tanke på att den inte är beskuren i Instagramformat så gör det ju ännu lite mer pinsamt då hon förmodligen har tagit den rätt och slätt från Nagelgodis istället.

Anyhow, jag fick tag på henne,  presenterade mig och förklarade väldigt sakligt bara att jag ringde angående hennes annons och frågade om hon visste att det var min bild hon använde. Fick “spela-dum-svar” att jahaaaa och oooj det visste jag inte… Hon pratade på och lät absolut lite skakad. Jag sa att det blir ju lite problem med upphovsrätt och sånt och att jag skulle uppskatta om hon tog bort den omgående. Hon skulle fixa det. Har lite koll på annonsen, har den inte försvunnit senare i kväll så blir det helt klart en polisanmälan. Här hittar ni den förresten: http://www.blocket.se/vi/53612400.htm

Har som sagt börjat med en ny bakgrund så att det ska bli svårare att sno mina bilder, tycker att det blir riktigt snyggt också!
bild-2
Så var noga med att markera era bilder på ett eller annat sätt redan från början. Jag hade en liten “mellanperiod” där jag inte taggade mina bilder för att det blev fult i apparna och jag väntade på min nya bakgrund. Självklart ska någon passa på att norpa en bild under den tiden. Däremot så måste jag säga att jag knappt ens blir arg längre, jag skäms mer för den personen som faktiskt har tagit bilden och lurar i folk att det är ens eget arbete. Fy så pinsamt om hon skulle få in en kund som ville ha exakt samma design och komma därifrån med något helt annat. Nä, sådana personer har man inte mycket respekt för tyvärr, oavsett om hon vill få mig att tro att “hon inte visste”… mm…

Edit: Bilden är nu borta och ersatt med en annan.

5 Replies to “Upphovsrätt och stulna bilder”

  1. Är det okej att låna en bild av dig, och såklart hänvisa till dig? Har sett många snygga naglar du gjort som jag skulle vilja lägga upp som en “nailspo” på bloggen. Men gör det inte utan din tillåtelse såklart! 🙂

  2. Man får hoppas att det inte är någon annan NT:s bild som hon har lagt upp istället då… Gör hon det en gång kan hon väl göra det flera gånger tänker jag. Håller med dig om att det är pinsamt, varför inte visa sina egna gjorda naglar? Är de så dåliga undrar jag då??
    You rock girl!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.