Läkemedelsverket stoppar Depends gellack!

Nail_news_txt
bild-5
Den här bilden la jag och många andra upp på min Instagram och min Facebook i förrgår. Nyheter spred sig som en löpeld och gav många olika reaktioner. Vi nagelterapeuter var beredda på att den här dagen skulle komma och många andra blev arga och besvikna över beslutet. Tydligen har det alltså kommit in så pass många anmälningar till Läkemedelsverket att de valt att dra in produkten. Många skyller på att om folk är så pass dumma att de lägger material på huden så får de skylla sig själva, dock är det alltså flera nagelterapeuter som också fått allergiska reaktioner av det här så nåt fuffens är det ju.

Min teori är att det helt enkelt är ett budgetmärke vilket också innebär billigare innehåll. När man producerar fram t.ex. ett nagellack kan man välja i fabriken vilken kvalité det ska vara. T.ex. 1/5 som är det lägsta eller 5/5 som är det högsta. Jag tror att Depend har valt att ta fram ett billigt alternativ med sämre kvalité vilket då också gör att själva produkten är mindre skonsam för naglarna och huden. Folk som har lätt eller lättare för att få en allergisk reaktion reagerar antingen direkt eller efter ett antal behandlingar. Hade samma personer t.ex. då kanske använt ett gelpolishmärke av hög kvalité, ex Shellac som jag har på salongen och som bara säljs till utbildade, så hade de kanske istället aldrig fått en reaktion.

Problemet är att har du väl fått kontaktallergi en gång så har du lättare att få det sen igen. Har du riktig otur kan du dessutom utveckla plastallergi (gelpolish, gelé och akryl är alltså akrylater/härdplaster – ohärdad plast) och då kan du inte ens hålla i en plastpåse utan att få utslag. Inte så många som tänker så långt, men varför ska man göra det egentligen? Det är klart att man litar på att det som släpps på marknaden inte ska ge dig fysiska men för livet. Därför tycker jag också att man ska vara tacksam för att Läkemedelsverket gick in och tog det här beslutet. Bara för att du använt Depends gellack i två år och inte utvecklat någon allergi så betyder inte det att du inte kommer att göra det sen.

Aftonbladet TV kontaktade mig i förrgår i samband med att de gått ut med den här nyheten och ville att jag skulle vara med på Skype i en livesändning. Tyvätt satt jag med kund och kunde inte medverka men de hörde av sig igen lite senare och gjorde en telefonintervju med mig istället och frågade bland annat om vad det finns för alternativ för de som vill ha fina naglar och vill kunna göra det hemma. Här kommer några av mina tips:

  1. Vinylux är ett nagellack skapat av CND, samma företag som också tagit fram gelpolishorginalet Shellac, som sitter i över en vecka utan att gå sönder. Du lägger ett baslack, två lager färg och avslutar med ett toplack som innehåller fotoinitiatorer. De reagerar i sin tur med UV-ljus så ju mer du vistas i solen, desto hårade blir också materialet. Det är precis på samma sätt hård gelé fungerar som jag jobbar med när vi då istället har en UV-lampa. Sen är det så klart uppbyggt på olika sätt så du går inte runt med härdad gelé på naglarna när du lagt Vinylux, men det är då någon slags hybrid mellan nagellack och gelpolish. HÄR kan ni läsa mer om hur det funkar.
  2. Olja naglarna två gånger om dagen med en nagelolja. Ha den t.ex. bredvid tandborsten och en liten i väskan ifall du ändå skulle glömma.
  3. Smörj alltid in händerna med handkräm efter att du varit i kontakt med vatten. Ha t.ex. en pumptvål stående inne på toaletten så att det är lätt att bara slänga på lite efter att du är klar.
  4. Drick mycket vatten! Naglarna behöver fukt både utifrån och inifrån och målet är att få naglarna flexibla, inte hårda eller mjuka. Då skivar dom sig heller inte.
  5. Vill du gärna gå och få naglarna fixade av någon professionell men har inte råd? Kolla om det finns en nagelskola i närheten där du bor. Eleverna där behöver många modeller att öva på och då tar dom elevpriser som kan ligga på allt mellan 150-350 kr.

Här är några länkar till Aftonbladets artiklar med både text och filmklipp.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19165331.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19164422.ab
http://www.aftonbladet.se/incoming/article19166050.ab


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.